Caryx

Държавата е спестила 2,7 млн. лв. от енергийни помощи за бедни

0

Броят на хората, получили помощи за отопление през последния отоплителен сезон, е намалял драстично с 12 365 души. Сумата, която държавата е отделила, за да помогне на бедните да оцелеят през зимата, също се е свила – с близо 2,7 милиона лева. Това показва сравнението на данните на Агенцията за социално подпомагане за последните два отоплителни сезона.

Не е ясно дали ставката за енергийно подпомагане на нуждаещи се самотни хора и социално слаби семейства ще се запази същата, ще се увеличи или ще намалее. През 2016 и 2017 г. сумата бе фиксирана на 361 лева. С тези пари можеха да се закупят например дърва за огрев, като цената им през 2017 г. бе средно 70-80 лева за кубик.

Макар вече да започна подаването на документи на нуждаещите се в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, хората не знаят на какво могат да разчитат през зимата. Размерът на енергийната помощ ще се определя тепърва със заповед на социалния министър като сумата ще се изчислява към 31 октомври на база осреднената крайна цена на тока за битови абонати. За сравнение, през 2017 г. ставките за енергийни помощи бяха фиксирани още на 17 юни.

От социалното министерство уверяват, че предвиденото увеличение на пенсиите от 1 юли с 3.8 % няма да да се отрази на правото на достъп до помощи за отопление, като доходът от пенсии ще бъде коригиран със съответния коефициент, посочват от Агенция „Социално подпомагане“.

Споделете.

Коментирайте

Close