Държавата обеща три вида нови финансови помощи на овцевъдите

0

Държавата обеща три вида нови държавни финансови помощи за стопаните на овце на откриването на Осмия национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец. Помощите са за подобряване на общата производителност чрез намаляване на производствените разходи, а бюджетът им е 3,5 милиона лева, обяви зам.-министърът на земеделието Янко Иванов, съобщи БНР.

Нотифицирана е държавна помощ от 2,5 милиона лева за изграждане на малки кланици, каза заместник-министърът и изтъкна, че в момента акцентът е върху селекционното животновъдство: “Ние трябва да работим да увеличим качеството на това, което се предлага чрез подобряване на селекцията и репродукцията на животните“. Той увери, че напълно е приключил проблемът с чумата по овцете и козите, а всички засегнати стопани в Южна България са си получили компенсациите.

Осми събор на овцевъдите

Осмият събор на овцевъдите ще продължи до неделя Сн. БТА

Пред БНР Димитър Петков от Търговище, който отглежда овце от 37 години, коментира, че основните проблеми на сектора са недостигът на овчари и ниските изкупни цени на млякото. “Млякото е 1-1,15 лв. най-много, агнешкото – 4,60 лв., което изобщо не е задоволително. Мъчим се, просто от любов ги гледаме още“. Според евродепутата Момчил Неков “държавата е зациклила и не прави нищо, за да констатира проблемите на овцевъдите и козевъдите, камо ли да ги реши.“  

“Препоръките и решенията от Брюксел се обезмислят, ако на национално ниво не се прави нищо, а
парите за земеделие се „инвестират“ в лични вили на властимащите“, добави още Неков, който е член на Комисията по земеделие в Европейския парламент.

Повече от 200 фермери, производители на месни и млечни продукти, представители на селскостопанска техника и оборудване участват в осмото издание на Националния събор на овцевъдите в България. Заради пролетния дъжд официалните лица и гостите прерязаха лентата на събора в кошарата, където фермери от цялата страна представят над 16 български породи овце и кози. Организатор на традиционния събор е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, съвместно с общините Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново.

При откриването съпредседателят на асоциацията Симеон Караколев посочи, че през годините участниците във форума се увеличават, а основната цел е да се насърчи и подпомогне отрасъла, затова и мотото тази година е “Български храни от български суровини”. Съборът се осъществява със съдействието и финансовата подкрепа на Министерството на земеделието храните и горите и ще продължи до неделя.

Споделете.

Коментирайте

Close