Caryx

По 5 лв. за овца заради чумата у нас, в Румъния – компенсации по пазарни цени

0

Румънските фермери, чиито животни бяха унищожени принудително заради африканска чума, ще бъдат компенсирани по пазарни цени, според законодателството в северната ни съседка. Българските стопани от Странджа, чиито овце бяха убити пред очите им, тепърва ще чакат държавата да реши какво заслужават.

В средата на седмицата от МЗХГ се похвалиха, че техни екипи „ще посетят засегнатите от болестта чума по дребните преживни животни райони на Ямболско и Бургаско. Те ще проведат срещи с животновъди, на които ще бъдат обсъдени начините за обезщетение за претърпени щети вследствие мерките за ограничаване на заболяването“. На другия ден, 5 юли, се проведе и среща с браншовите организации на овцевъдите и козевъдите, като на нея бе съобщена новината, че българските стопани ще получат по 5 лв. на глава „заради тежката обстановка в сектора.“

Фермерите, които имат косвени загуби, но се намират в районите, поставени под вече отпадналата двуседмична карантина, ще получат по 10 лв. на компенсация за животно. А колегите им във все още карантинни райони, ще бъдат компенсирани с 25 лв. на глава.

Овце чума евтаназия Странджа

В българска Странджа БАБХ изби овцете на единствения овчар в селото – Венко Георгиев (29 г.)

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) реагираха с възмущение срещу определените ставки. За нас тези суми са абсолютно неприемливи – в районите на Сливен и Враца млякото се изкупува на цени под 1 лев. Спадът в изкупните цени на млякото е с 30 ст. през 2017 г. и с 60 ст., в сравнение с 2016 г.“, коментира за Агроновините председателят на НОКА Симеон Караколев. Той припомни, че все още не е ясно каква сума ще се изплаща на стопаните на избитите овце и кози, тъй като от МЗХГ все още не са направили всички калкулации.

В събота, 7 юли, експерти от МЗХГ се срещнаха с представители на животновъдния сектор в Стара Загора, за да обсъдят възможностите за отпускане на основни и допълнителни компенсаторни подпомагания към животновъдите от региона. След изложенията на директора на Областната служба по земеделие в Стара Загора Елка Бонева и Янко Иванов – главен съветник по ветеринарномедицински въпроси на министър Румен Порожанов, в залата се разгоря спор заради „нищожните“, според животновъдите, компенсации, които бяха отчетени по програма de minimis за 2018 г.

Симеон Караколев обвини МЗХГ, че с въвеждането на Наредба No 3 са принудили стопаните да молят мандрите да им изкупуват млякото, за да могат след това да докажат необходимите количества продукция, на база на което да получат и държавно подпомагане. „Още преди две години ви казахме, че текстът на въпросната наредба ще направи от фермерите просяци, които трябва да се молят и надяват на доброто желание на мандрите, че млякото им ще бъде изкупено. Защо целите унищожението на овцевъдството у нас, поставяйки изискване за доказване на 70 литра мляко от овца майка“, заяви Караколев, цитиран от Старозагорски новини.

„Какъв съвет ще дадете на овцевъдите и козевъдите, на които мандрите отказват да им изкупят продукцията?Несправедливо е, докато изискванията към едни са нереално завишени, към други въобще да не съществуват“, допълни и бившият служебен министър на земеделието проф. Иван Станков, визирайки липсата на изисквания към собствениците на автохтонни породи животни да доказват каквито и да било количества продукция. Той настоя обезщетенията за унищожените близо 1400 животни, заболели от чума в Ямболско и Бургаско, още този месец да бъдат изплатени. „Има опасност много хора да закрият фермите си. Броят на овцете у нас е спаднал от 11 млн. на едва 1 млн. и 200 хил.“, подчерта проф. Станков.

Какво обещава земеделското министерство на овцевъдите?

Засегнатите земеделски стопани ще получат обезщетение чрез държавна помощ de minimis, която предстои да бъде гласувана на следващото заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Собствениците на евтаназираните животни ще бъдат обезщетени. Предприети са административни действия пострадалите овцевъди да получат обвързана подкрепа по директните плащания за 2018 г. в условията на форсмажорни обстоятелства.

Как компенсират фермерите си румънските власти?

На 28 юни бе открито огнище на африканска чума по свинете, която впоследствие бе потвърдена в окръг Тулча. Болестта е засечена в свинефермата на търговска компания, която притежава над 40 000 свине. За пръв път тази болест се засича при прасета, отглеждани индустриално. Болните свине и животните, които са били в контакт с тях, са унищожени. Търговските дружества и домакинствата, засегнати от този бич, получават обезщетения от страна на румънската държава за прасета, идентифицирани и регистрирани в националната база данни, съобщи за Агроновините Ливиу Гордея от румънската медийна група „Ferma“, президент на Асоциацията на земеделските журналисти в Румъния.

Преди това румънските власти уведомиха Европейската комисия и Международното бюро по епизоотиите за огнища на африканска чума по свинете, открити в четири домакинства, разположени в селата Săcceni и Ceatalchioi в окръг Тулча. Селищата, където са потвърдени тези огнища, се намират на 500 метра от границата с Украйна, като Дунав е географската бариера. През юни 2018 г. Украйна съобщи за три огнища на африканска чума по свинете в домашни свине в местности, разположени в близост до румънската граница.

Африканската чума по свинете беше за пръв път потвърдена в Румъния миналата година, в частно домакинство в покрайнините на Сату-Маре. Фермерите там получиха пълна компенсация за всяко убито животно по пазарни цени в срок от 90 дни след евтаназирането на животните.

Споделете.

Коментирайте

Close