Държавата отпуска 90 000 лв. помощ на стопаните на Източнобалканска свиня

0

Държавен фонд “Земеделие” отпуска общо 90 000 лева помощ по de minimis на земеделските стопани, които отглеждат прасета от единствената за страната ни автохтонна порода Източнобалканска свиня. Подпомагането има за цел да компенсира част от разходите им за фуражи, както и да им помогне за справяне с последствията от ограничителните мерки във връзка с Африканската чума по свинете.

Финансова подкрепа могат да получат регистрирани земеделски стопани, които имат сключен договор за селекционна дейност с развъдната организация Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканска свиня (АРСИС) – Шумен. Субсидията, която стопаните ще получат еднократно по линия на минималната държавна помощ, е в размер до 75 лв. за едно животно под селекционен контрол. Парите са предназначени за закупуване на фураж за изхранване на прасетата до края на 2019 г. Предстои ДФ “Земеделие” и аграрното министерство да изготвят указания за отпускане на помощта.

Радостина Донева

Радостина Донева, председател на АРСИС-Шумен

Стопаните от АРСИС-Шумен, които отглеждат своите Източнобалкански свине на територията на областите Шумен, Варна и Бургас, разполагат с приблизително 300 угоени животни, готови за клане. Те обаче не могат да бъдат заклани, тъй като лицензираните кланици отказват да приемат черни прасета, а БАБХ не е определила нови. Досега само две кланици във Велики Преслав бяха заявили желание да колят ИБС. Заради усложнената епизоотична обстановка покрай болестта Африканска чума по свинете и двете скотобойни отказват да колят Източнобалкански свине.

В същото време свиневъдите изнемогват, тъй като трябва да продължат да изхранват и тези свои животни. Председателят на АРСИС-Шумен Радостина Донева предупреди за проблема още в началото на есента. Ръководството на развъдната асоциация призова компетентните органи да определят други кланици и ред, по който Източнобалкански свине да се колят в тях.

Източнобалканската свиня е уникална за страната ни порода. Тя е една от най-старите в Европа, оформена е преди около 2500 г. под влиянието на естествения отбор. Източнобалканската свиня по традиция се отглежда пасищно в широколистните гори в Източна Стара планина и Странджа. Животните са предимно черни на цвят, а месото им е с различен вкус от това на индустриално отглежданите и дивите свине.

Споделете.

Коментирайте

Close