Няма месо от Източнобалканска свиня – кланиците отказват да колят заради чумата

0

На пазара няма месо от Източнобалканска свиня, тъй като и двете лицензирани кланици отказват да колят черни прасета заради болестта Африканска чума.

Радостина Донева, АРСИС - Шумен

Радостина Донева, председател на АРСИС – Шумен

Ако в момента някой ви предложи месо, сланина или колбаси от породата, няма гаранция за качеството и безопасността на продуктите, предупреди Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен.

Клането на Източнобалкански свине и кръстоските им може да се извършва само в кланици, регистрирани от БАБХ на територията на областите Бургас, Шумен, Ямбол и Варна, където се отглеждат прасетата от рядката порода. Досега само две кланици във Велики Преслав бяха заявили желание да колят ИБС – “Енола Мес” ООД и “Златно руно” ООД. Заради усложнената епизоотична обстановка покрай болестта Африканска чума по свинете и двете скотобойни отказват да колят Източнобалкански свине.

Източнобалканска свиня

В момента не се предлага прясно месо от Източнобалкански свине

Стопаните от АРСИС-Шумен, които отглеждат своите Източнобалкански свине на територията на областите Шумен, Варна и Бургас, разполагат с приблизително 300 угоени животни за клане. Това обаче е невъзможно, тъй като досегашните кланици отказват да приемат черни прасета, а БАБХ не е определила нови.

Ръководството на АРСИС-Шумен е изпратило писмо до директора на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков с копия до земеделския министър Десислава Танева и до директора на ЦОРХВ проф. д-р Георги Георгиев, в което настоява БАБХ спешно да определи други кланици, където да се колят Източнобалкански свине.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close