Вкуси България със SlowTours.bg

Дават субсидии на преработватели, които изкупуват български череши

0

Субсидии за преработватели, които изкупуват и преработват български череши, планира аграрното министерство. Идеята е всички, които завишат изкупените количества от регистрирани земеделски производители и платят продукцията, да получат подпомагане на тон.

“Заради пандемията COVID-19 се очаква натиск върху пазара и намалено търсене. В тази ситуация е необходимо завишаване с около 30% на изкупуване от операторите за заготовка за износ на прясна или консервирана череша”, посочи земеделският министър Десислава Танева по време на онлайн среща с производители и преработватели на череши в България. Тя призова преработвателите да увеличат своите обеми за изкупуване, тъй като повечето от тях имат възможности за съхранение. Очаква се решението за тази подкрепа да бъде прието до няколко дни на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие”.

Към момента състоянието на насажденията от череши в страната е добро и се очаква добра реколта, увери министърът. Тя допълни, че тазгодишната кампания по прибиране на реколтата от череши ще се проведе в условията на пандемия, въпреки че се очаква извънредното положение да бъде отменено утре с приемането на специално законодателство. “В него всички мерки, които гарантират осигуряването на работна ръка и достъпът до полетата ще мине в законодателни промени. От своя страна БАБХ ще работи с пълен капацитет за контрол на всяко движение на черешите, като внос от трети страни и вътрешнообщностни доставки”, посочи Десислава Танева.

По време на срещата бе обсъдена и необходимостта от обезпечаване на работниците по време на прибиране на реколтата с маски, ръкавици и защитни облекла. Земеделският министър припомни, че по предложение на България, ЕК ще осигури подкрепа за производителите чрез компенсаторната мярка COVID-19. “По нея ще се изплащат единствено и само направените разходи от стопаните заради пандемията. Към момента мярката се обсъжда на ниво Европейски парламент. Тя ще се предоставя на производителите по лесни за доказване критерии, които ще бъдат програмирани. До края на месец май се очаква да приключи и дебатът за тази мярка”, каза още министър Танева и допълни, че прилагането на мярката ще бъде обсъдено с бранша.

Споделете.

Коментирайте

Close