Вкуси България със SlowTours.bg

Пълен абсурд с електронното очертаване и заявленията за подпомагане

0

Пълен абсурд цари с електронното очертаване на земеделски парцели и подаването на заявления за подпомагане онлайн.

От една страна системата е така направена, че подаваш данни онлайн, но трябва да отидеш на място, за да подпишеш разпечатаните от ИСАК документи. От друга страна, ако живееш в чужбина, не можеш да чертаеш електронно с пълномощник, защото има ново изискване за съдържание на пълномощните. От трета страна вече няколко дни сайтът seu.dfz.bg дава грешка на сървъра.

Чертаеш онлайн, но се явяваш лично за подпис на хартия

Стопаните са в недоумение защо ДФЗ афишира онлайн очертаването в Системата за електронни услуги (СЕУ) като улесняваща връзката между бенефициентите, общинските служби „Земеделие“ и ДФЗ, след като в крайна сметка пак се стига до чакане на опашки пред общинските служби, когато се подават заявленията за директни плащания, за да се сложи подпис върху документите на хартия.

“Мой близък е в Канада, започна да се чертае електронно, но системата не му позволява да приключи онлайн процеса. Не може да използва електронен подпис. От него се изисква физическо присъствие тук, в България, за да се разпише саморъчно. Не може да си дойде в страната, защото е в епицентър на пандемията в Канада, а самолети не летят. Дори и да летяха, като се прибере, тук го чака 14 дни карантина”, коментира пред Агроновините Павел Теофилов.

Ново изискване за пълномощните – да пише за коя кампания са

С пълномощни също не може да се реши въпросът, защото сънародниците ни зад граница няма как да ги заверят нотариално – посолства и консулства са затворени заради пандемията от COVID-19. Стари пълномощни също не могат да се използват, тъй като има промяна в наредбата от тази година. Ако упълномощаваш някого да те разписва като земеделски стопанин, вече изрично се иска в пълномощното да е вписана конкретната кампания, иначе пълномощното не важи.

Системата за електронни услуги не приема заявления заради грешка в сървъра

Абсурдите с електронното очертаване и подаване на заявления за подпомагане не свършват дотук – от няколко дни при опит за изпращане на готово заявление за подпомагане по електронен път сайтът www.seu.dfz.bg дава грешка, като изписва съобщение “Internal Server Error”.

“Остават само четири дни до крайния срок за подаване на Общо заявление за подпомагане. Два пъти подадохме сигнал до сайта на фонда, че системата дава грешка, но отговор нямаме. Не знаем нито дали се работи по отстраняване на проблема, нито ще заработи ли системата отново, а крайният срок за подаване на заявлението изтича на 15 май”, заяви земеделският стопанин Методи Белчев. На сайта на СЕУ няма информация как ще продължи кампанията.

Споделете.

Коментирайте

Close