Вкуси България със SlowTours.bg

Димитър Зоров оглави Съюза на говедовъдите

0

Софийският фермер Димитър Зоров е новият председател на Управителния съвет на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ). Съпредседатели са Панайот Тодорв, фермер от Сливен и Рангел Матански, фермер от Раковски. Решението бе взето на отчетно-изборното събрание на браншовата организация, което се проведе в Информационния център по животновъдство в Сливен.

Членове на Управителния съвет на Съюза са Никола Ангелов- фермер от Поповица, Симеон Присадашки- фермер от София, Иво Христов – фермер от Шумен, Радослава Димитрова- фермер от Добрич, Господин Петров – фермер от Карнобат, Цанко Цанев- фермер от Търново, Красен Генчев- фермер от Сливен, Дончо Владимиров- фермер от Търговище.

Националният съюз на говедовъдите в България е най-голямата говедовъдна организация в страната. Тя обединява над 300 фермери-говедовъди от 12 области, които отглеждат над 50 000 крави, половината от които са под селекционен контрол.

По време на събранието бе отчетено какво е постигнато през първите три години след създаването на съюза – НСГБ участва редовно със свои представители в работата на комисията по земеделие при Народното събрание, в работата на Съвета по животновъдство при МЗХ, в комисията по животновъдство към Президентството.

Организирани са срещи с гръцките, македонските и германските фермери. Има вече подписани споразумения за обучение на наши фермери по въпросите на говедовъдството. Съюзът участва в организацията и провеждането на двете изложби по млечно говедовъдство. Повечето от членовете на съюза са членове на Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България. „Не случайно имаме над десет ферми с млечност над 10000 кг от крава и над 300 крави рекордьорки, дали над 12 000 мляко за лактация“, отчитат от Съюза.

По време на събранието бе отчетено, че българските говедовъди не са готови за отпадането на млечните квоти през 2015 г. Това ще бъде и основната задача на новото ръководство – адаптиране на фермите към новите икономически условия в млечния сектор. Ще продължат разговорите със сродните организации за изграждане на една мощна животновъдна организация, ще продължи работата по законодателството и изготвянето на наредбите, свързани с говедовъдството.

Ще се решават и въпросите по ветеринарното обслужване и изкупуването на животните, лабораторните услуги, селекцията, информацията и обучението на фермерите.

 

Споделете.

Коментирайте

Close