Kinto

XXXI. Джоел Салатин: Как да наемем качествени работници

0

Умението да привличаме качествени работници е свързано със собственото самоуважение

Вярвам, че способността на един фермер да привлича работна ръка или да намира “помощници”, както му викаме ние, е свързана директно със усещането му за собствено самоуважение. Когато един фермер не мисли, че е ценен с нещо, той и помощниците си няма да цени. Това пише обявеният от сп. Time за фермер номер 1 в света Джоел Салатин в книгата си „You can farm“. Тя излезе на български език, под заглавие „Фермер – мисията възможна“. Днес публикуваме със съкращения глава тридесет и първа, наречена „Работна ръка“.

Можете да си подбирате помощниците, ако сте склонни да им плащате задоволително. По-скоро бих платил на някой, който работи здраво 10 долара на час, отколкото да платя 4 долара на някой лентяй. Както и да го гледате, дали от гледна точка на максимум производителност с минимум вложение или емоционално удовлетворение или цялостно свършена работа, по-високото заплащане за по-висок клас работа винаги ще бъде най-добрата ви инвестиция.

Внимателно подбирайте добри помощници и бъдете склонни да им плащате за труда. Когато ми трябва помощник, аз търся конкретни хора: най-добрите, които мога да намеря. Не се хващам с някой, който няма нищо по-добро за вършене. Хващам се с онзи, който вече е зает с нещо.

Плащайте добре на добрите работници

Всички предприемчиви млади хора от околността, ако получават добро отношение и чудесно заплащане, тогава и ще се представят чудесно. Географската близост е голям плюс. Плащайте повече от това, за което сте се разбрали и ще се изненадате от това какво ще се разкрие пред вас.

Като цяло, заплатите и надниците не са удовлетворяващи. Те не мотивират хората да се стремят към отлични постижения. Мисля, че това важи за всички сфери на обществото, но тук ще огранича коментарите си до фермата. Нищо не поощрява изобретателността и работния плам така, както вариациите във финансовото възнаграждение, в зависимост от производителността.

Това е основният недостатък на месечното или почасово заплащане – в същността си то не възнаграждава производителността. Производителността е нещо твърде субективно, в зависимост от това какво мисли шефът. Работникът влага ли всичко от себе си в работата или кара през пръсти? Ако работата върви бавно, то е, защото работникът не разбира нещо или защото е мързелив? Работникът през пръсти ли си върши работата или просто е изключително ефективен? Всички се затрудняваме в правенето на правилна преценка по тези въпроси. Аз съм привърженик на комисионите или на възнаграждението “на парче”.

Ето защо, когато започнахме с нашите доставки ние не искахме да имаме просто един служител; искахме да работим с подизпълнител, на когото да предложим значителни поощрения с цел да мотивираме желанието за постижения. Това проработи толкова добре, че само в рамките на една година седмичните абонаменти за доставки се удвоиха. Притеснява ли ме това, че той вади по 50 долара на час? Ни най-малко.

Като наемате работници, плащайте комисиони – така производителността ще се вдигне

Същата идея може да бъде копирана и приложена – със съответните видоизменения, към всякакви ситуации. Например, не плащайте на час, за да наемете хора да ви помогнат да натоварите сеното. По-добре ще е да им плащате на бала сено. Изчислете го така, че те да получават около 20 долара на час, ако наистина вложат усилие. Ако наистина работят толкова усърдно, цялото мероприятие ще ви излезе на сметка и откъм пари, и откъм време.

Ако наемете някой да продава продукцията ви на сергия на пазара, определете му комисиона: нека, например, този работник да получава 10 процента от брутната печалба. Парите, които ще изгубите, ще бъдат повече от компенсирани от новото му отношение и изобретателност, тъй като сега вече е в негов личен интерес продажбите да се увеличават.

Градината има нужда от плевене? Плащайте на оплевен линеен метър от лехата, а не на час. Надницата на час е виновна за това да съществуват милиони мързеливци, тъй като, когато е на надница, работникът няма друга мотивация да гони постижения в работата, освен за лично удовлетворение или за да не предизвиква недоволството на шефа. Не твърдя, че единственото нещо, което е от значение, е производителността на работника, но определено считам това за много важно.

Колкото повече можем да свържем възнаграждението с производителността, толкова повече сме застраховани, че ще имаме едни взаимноизгодни взаимоотношения.

Ние малко понамалихме трудовите задължения на нашите стажант-фермери. За да привлечете добри стажанти, трябва да имате активна и рентабилна селскостопанска операция. Това не е за начинаещи фермери, но със сигурност ще облекчи бремето на трудовите задължения, когато стопанството започне да се разраства. Ние предлагаме безплатни подслон и храна, плюс стипендия, в зависимост от приходите на стопанството и личната инициативност. Опитваме се да изискваме едногодишен ангажимент от нашите стажанти, въпреки че не подписваме някакви официални договори.

Един от най-добрите начини да привлечете работна ръка е като правите нещо новаторско

През изминалите години сме получавали много безплатна помощ от хора, които просто са любопитни да научат повече за нашата дейност. Един от най-добрите начини да привлечете работна ръка е като правите нещо новаторско – нещо ново или различно. Ако вашето стопанство по нищо не се различава от всяко друго, няма с какво да привлечете някой, който търси приключение. С риск да разсърдя някого, нека отбележа, че този вид работна ръка е нож с две остриета. Някои хора наистина помагат, а други помагат повече с това просто да не пречат.

Ако отделяте внимание на хората, ако се отнасяте към тях с уважение, тогава лесно ще се справите с проблема за работната ръка. Но ако се инатите в желанието си да бъдете независими, тогава ще ви е трудно да си осигурите помощници за стопанството. Доброто отношение, оптимизмът и поставянето на другите на пиедестал са преимущества, които ще ви донесат големи дивиденти, когато имате нужда някой да ви “даде едно рамо” за свършването на даден проект. Бъдете всеотдайни към хората и те ще бъдат всеотдайни към вас.

Какво съветва още Джоел Салатин начинаещите фермери, четете в бестселъра „Фермер – мисията възможна“. Може да изтеглите електронната версия от този линк, или да направите предварителна заявка за хартиено копие чрез този линк на сайта на www.livadi.bg. 

Споделете.

Коментирайте

Close