XX. Джоел Салатин: Как животните вършат работа във фермата

0

Чрез брейнсторминг можем да повишим очакванията си за фермата

Как да повишим очакванията си? Един от най-добрите начини е чрез брейнсторминг. Нека извадим лист хартия и да направим списък с всичките възможни неща, свързани със селското стопанство, които бихме искали да правим. Само разгледайте няколко от възможностите, препоръчва обявеният от сп. Time за фермер номер 1 в света Джоел Салатин в книгата си „You can farm“. Тя излезе на български език, под заглавие „Фермер – мисията възможна“. Днес публикуваме със съкращения глава двадесета, наречена “Брейнсторминг”.

Ето и списък на възможните занимания: добитък, сушено месо, зеленчуци, пансион за коне, къпиноплодни, храсти, кози, овце, гъби, млекодайни овце, яйца, овощна градина, биологична соя, брашно, зърно, тиквена нива, чесън, аквакултура, щрауси, разсадник, бизони, дървесина, мандра, черупкоплодни, платен лов, лами, фазани, зайци, пъдпъдъци, пилета, коледни дръвчета, прасета, трениране на коне, пуйки, телешко, цветя, занаятчийски изделия, билки, гравюри, дърва за огрев, училищни излети.

Правете списъци с възможните занимания във фермата

Нахвърлих този списък точно както ми хрумна, на прима виста, и той може да е дотолкова дълъг, докъдето ви стигне въобръжението. На бас, че можете да прибавите един куп неща към този списък! Или, пък, може и да поискате да го постесните в някои отношения. Възможностите са толкова големи, колкото е и въображението ви.

Веднъж щом имаме списък, ще идентифицираме конкретните неща, върху които бихме искали да се съсредоточим. Именно тук започва трудната част на процеса, защото в този момент трябва да подложим тези неща на строгата преценка на разума. В преценката си, държим под внимание следните положения:

Колко бързо разходите ще се превърнат в приходи? Колко много неща ни се е налагало временно да вършим, за да постигнем една дългосрочна цел? Идеята, че ще работим на ферма и всичко ще бъде рози и романтика, е чиста глупост. Нашата най-насъщна нужда е да плащаме сметките. В крайна сметка всичко опира до това.
Вероятно от всичко в списъка бройлерите ни дават най-бърза възвръщаемост на вложенията – осем седмици от началото до края. Веднага след бройлерите на второ място се нареждат репичките, или почти който и да е зеленчук.

Дори и за “бърз” плод като ягодите ни е нужна година. Ако сте забелязали, при отглеждането на животни обръщението на капитала става за относително по-кратко време, в сравнение с другите дейности. Онези дейности, които не са с производителна насоченост, като поддържането на пансион за коне или дърводобива, могат да се разглеждат без времето за завъртане на оборотния капитал, а само с оглед на основните капиталовложения.

Мислете за капиталовите разходи и схемата на възвращаемост

Трябва справедливо да преценим всичките належащи капиталови разходи и тогава да разгледаме една реалистична схема на възвращаемост. Трябва ли да вземем пари назаем, за да се заловим с дадената дейност? Ако това се наложи, вероятно нямаме достатъчния опит, за да можем да си позволим да предприемем този риск. Ако позволим на нашите инвестиционни възможности да диктуват решения ни, няма да се изкушаваме да харчим отвъд способността ни правилно да управляваме това, в което сме инвестирали. В тази сметка влиза и закупуването на земя.
Как изглежда пазарът? Ако търсенето далеч надхвърля предлагането – хайде, започвайте! Но ако пазарната тенденция клони надолу или недостатъчно брой хора купуват продукта, който ще произвеждате, най-вероятно пазарът не е добър.

Един от начините да открием дали пазарът е силен, е да се вслушваме в думите на хората, когато изказват някакво желание. “Ех, да можех да намеря…” е ключова фраза. Артикулът, който идва в края на тази фраза, вероятно е в недостиг. Другият начин е да мислим за това, какво ние искаме. Какво е онова нещо, което сякаш все го няма на пазара, а аз много бих се радвал на намеря?

Като започвате селскостопанското си начинание, ще е добре редовно да сядате и чрез метода на брейнсторминг да си записвате малки подгрупи около конкретните неща, с които се занимавате. Например, нека кажем, че произвеждате ягоди. Добре ще е да си направите списък на всичко, което можете да направите, за да увеличите производството: напояване, по-навременна беритба, покриване през зимата, да се намалят повредите от голи охлюви, сорт, да се намали повредата от мразовете, наторяване, контрол на плевелите, листно наторяване, по-ранно плододаване, мулчиране.

Запишете си как, например, да повишите ефективността на беритбата на ягоди

Може би трябва да повишите ефективността на беритбата. Вие можете:

– да разрешите на клиентите да берат по системата “Набери си сам”, но да идват само с предварителна резервация
– да засадите различни сортове, за да увеличите беритбения сезон
– в дните с малка посещаемост, можете да свалите цената, за да стимулирате клиентите да купуват по-големи количества
– в дните с голяма посещаемост, можете да сложите доста висока цена, за да контролирате клиентския поток
– да ограничите броя на колите, които могат да паркират в стопанството
– да предлагате вече-набрани ягоди (на по-висока цена), за да отбиете някои от клиентите от лехите
– да промените разположението на лехите
– да предлагате развлечения (напр. контактна зона за игра с питомни селскостопански животни или мини-лабиринт от малки бали слама), които ще отклонят част от вниманието и ще ви позволят да обслужите повече хора наведнъж
– можете да използвате гореизброените похвати, за да привлечете повече клиенти, ако в това е проблемът
– можете да предлгате допълнителни възможности за пазаруване като разнообразите пазарното си портфолио с яйца, разнородни зеленчуци, меса, предмети ръчна изработка
– можете да предлагате развлечения за децата като обиколка на количка, теглена от пони или детска площадка, където децата да играят под надзор – по този начин ще се намали броят на децата из ягодовите лехи
– можете да предложите някакво алтернативно “Набери си сам” за децата (например цветя), за да се занимават, докато родителите им берат ягоди
– сменете кошничките, които използвате
– променете часовете за достъп до ягодовите лехи

Подредете задачите от списъка по приоритети

Следващата стъпка е да подредите списъка от най-важното до най-маловажното, като тук включите и това кое ще е най-изгодно с оглед инвестициите ви. Понякога не можете да направите онова нещо, което ще е най-привлекателно за клиентите, защото не можете да си го позволите. В този случай, минете на онова, което е осъществимо. Ние регулярно си поставяме цели и след това ги приоритизираме по време и пари.
Дори и да не обичате да правите списъци, насилете се да направите това упражнение. Може да се изненадате от това колко ефективен е този подход.

Мога ли да си свърша работата по по-ефективен начин? Ако местите някакъв материал, например ако носите вода, винаги носете две кофи, вместо една. Разходите идват от изминаването на разстоянието, така че гледайте да се натоварени и в двете посоки. Ако се усетите, че карате или ходите в едната посока с празни ръце, помислете си какво можете да пренесете, за да направите изминаването на това разстояние по-ефективно. Част от това правило за ефективност е да включваме допълнителни дейности към всяко действие.

Как да вършим работата по-ефективно и по-просто

Мога ли да свърша работата по по-прост начин? Една от проклетиите на това да притежаваме техника е, че веднъж като я купим, ставаме напълно зависими от нея.

Мога ли да накарам някое животно да свърши работата? Мисля, че, като цяло, едва сме разчоплили повърхността на това как да впрегнем изначалните характеристики на животните, за да улесним работата си. Ето някои неща, които регулярно се извършват от хора или с помощта на скъпа техника (а обикновено и с двете), които, вместо това, могат да бъдат извършени с помощта на животни:
– прасета (вместо торообръщачки) за оран и обръщане на компоста
– прасета за култивиране на почвата (вместо механични култиватори)
– пилета за разпръскване на кравешките торти (вместо ливадни брани)
– пилета за прочистване на нападалите плодове в овощните градини, лозята и около ягодоплодните храсти
– кучета за подбиране на стадата
– овце за косене на овощни градини и лозя
– пуйки за почистване на посевните и залесените площи от вредители
– пилета за почистване на градините от вредители
– гъски за плевене на ягодите

Можем да използваме животните да вършат много работа във фермата

– волове за преместване на каквото и да е
– дойна крава, завързана на колче (или, в много редки случаи, в ограждение) или бик (в неразплоден сезон) за ниско косене на полянката и около селскостопанските постройки
– кози за орязване на храстите до корен вместо роторни косачки
– зайци за косене на полянката
– пилета за леко аериране на градинската почва, според описанието, дадено в книгата на Анди Лий, “Кокошия трактор” (Andy Lee, Chicken Tractor)
– компост и зайци за отопление на парника
– котки (вместо отрова) за елиминиране на гризачите
– кучета-пазачи за защита на дребния добитък от хищници
– магарета-пазачи за защита на овце
– оползотворяване на реколтата от животни, вместо събирането й с комбайни: прасета за царевицата и зърното; крави за царевицата; пилета за дребното зърно
– коне вместо автомобили
– прасета (вместо култиватори) за обръщане на постелята в кокошарника

Сигурен съм, че съм пропуснал много приложения на животните, но вече схванахте идеята. Ако заченем и животинската тяга, ще отидат още няколко страници.

Един от най-ефективните стимуланти на брейнсторминга е просто да влезете в досег с възможно най-много идеи. Това означава да се абонирате за широк спектър от списания – от биодинамика, до пермакултура, до управление на пасищата до маркетинг и околната среда. Заобиколете се с разностранни личности, които ще провокират интереса ви в области, които са извън сферата на вашата компетентност. Дружете с хора, които ще ви питат “Защо?” и ще изискват от вас да изложите ясно защо правите това, което правите.

Това по естествен начин ще дойде и от клиентите, в процеса на директния маркетинг. Колкото повече хора включите в стопанството си, толкова по-благодатно ще е обкръжението ви. Обградете се с купувачи, вместо с продавачи и ще отприщите цял поток от нови идеи.

Какво съветва още Джоел Салатин начинаещите фермери, четете в бестселъра „Фермер – мисията възможна“. Може да изтеглите електронната версия от този линк, или да направите предварителна заявка за хартиено копие чрез този линк на сайта на www.livadi.bg. 

Споделете.

Коментирайте

Close