Еврокомисията забрани вредните за пчелите пестициди

0

Европейската комисия забрани вредните за пчелите пестициди

Европейската комисия одобри предложението на Европейския съвет за забрана на три пестицида, за които се смята, че са смъртоносни за пчелите. Ветото се налага върху неоникотиноидите клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, с които се третират против вредители и болести зърнени храни и растения, които се използват за паша на пчелите. Забраната влиза в сила на 1 декември и ще бъде преразгледана след 2 години.

“Миналия месец обещах, че в зависимост от броя на установените рискове от Европейския орган за безопасност на храните, ще положа всички усилия да гарантираме, че популацията от пчели е защитена. Днешното решение е в изпълнение на това обещание и е крайъгълен камък за гарантиране бъдещето на пчелите. Те имат две важни роли: не само, че за производството на мед, но е преди всичко в опрашването на растенията и овошките. Около 80% от процеса на опрашване се дължи на дейността на пчелите – това е естествено и без допълнителни разходи “, каза Тонио Борг, комисар по въпросите на здравеопазването и потребителите.

Той допълни, че мярката е част от цялостната стратегия на ЕК да се справи с намаляването на пчелните популации в Европа. Досега са били предприети няколко мерки за опазването на пчелните семейства: определянето на референтна лаборатория на ЕС за здравето на пчелите,  увеличаване на съфинансирането от ЕС за националните програми за пчеларство, съфинансиране за извършване на проучвания в 17 държави-членки, за което само през 2012 г. са отпуснати € 3.3 милиона. Развиват се и научноизследователските програми на ЕС като BeeDoc и STEP.

Държавите-членки трябва да отнемат или изменят съществуващите разрешения за употреба на трите вредни за пчелите пестицида най-късно до 30 септември 2013 година. Те могат да позволят използването на наличните запаси до 30 ноември най-късно. Националните власти трябва да гарантират, че ограниченията се прилагат правилно.

Те касаят използването на клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам за третиране на семена, за внасяне в почвата под формата на гранули и третиране на листата на растения и зърнени култури (с изключение на зимни зърнени култури), които са привлекателни за пчелите.

След поредица протести на пчелари, в края на април страните-членки на ЕС решиха да предложат на Европейската комисия да приложи такава временна забрана . Това е първата забрана за използване на пестициди, която важи за цял континент. Голям отпор дадоха от компаниите „Байер” и „Синджента”, които произвеждат опасните никотиноиди.

Споделете.

Коментирайте

Close