Caryx

EFSA издаде ръководство с опасните за пчелите пестициди

0

EFSA даде насоки за рисковете от пестицидите върху медоносните пчели

Европейската агенция по безопасност на храните EFSA публикува насоки за оценка на потенциалните рискове за медоносните пчели и търтеите от използването на пестициди. В предишната схема на ЕС не се взимаха предвид рисковете от повтаряща се експозиция на пестициди или опасностите за ларвите. Новото ръководство запълва тези празноти и добавя схеми за търтеи. Предлага се и нов метод  за оценка какви вреди нанасят върху пчелите препаратите за растителна защита.

Новият документ на EFSA ще осигури актуални съвети на тези, които участват в оценката на пестициди, включително промишлеността и публичните власти. Той е достъпен на адрес http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3295.htm 

Европейската комисия поиска EFSA да даде нови насоки в контекста на стратегията за защита на здравето на пчелите в Европа. В момента тяхната популация намалява, като затова има много фактори –  заболявания, паразити, употребата на пестициди, промените в климата и други фактори на околната среда, включително на възможните последици от генетично модифицирани организми. Намаляването на пчелите е тревожен, тъй като те играят основна роля в опрашването на много култури и диви растения.

Новите насоки на EFSA оценяват как се отразяват пестицидите върху консумацията на цветен прашец, вода, експозицията на метаболитите на пестицидите в цветния прашец и нектар. Оценява се оцеляването и развитието на колониите, здравето на ларвите, поведението на пчелите, способността им да се възпроизвеждат.

За специалистите те е приемливо броят на пчелите от една колония да намалее с повече от 7%. В същото време има сериозни разминавания между данните от лабораторните изследвания и това какво всъщност се случва в пчелните семейства

Споделете.

Коментирайте

Close