Елитни фиданки и разсад от научните институти предлага борсата Посади.БГ

0


Нова борса за качествени фиданки на най-хубавите български сортове орехи, ябълки, череши и кайсии работи край Пловдив като съвместен проект на научни институти и тържището за плодове и зеленчуци в с. Първенец „Родопи 95” АД. Фиданките са произведени със сертификати от Института по овощарство в Пловдив. Предлагаме и разсад за малини, киви и арония, които много се търсят, казва изпълнителният директор на тържището Илия Гатев.

В проекта Posadi.bg се включва Институтът по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. Той осигурява семена и елитен разсад за зеленчуци от най-успешните български сортове капия, чушки, краставици, тиквички, зеле, пъпеши, тикви, броколи, грах, градински фасул и лук. Семената и разсадът за домати е за сортове с висока биологична стойност, благодарение на съдържанието на антиоксиданта ликопен.  Лозарите могат да си купях лозички за 10 винени и 11 десертни сорта на Институтът по лозарство и винарство в Плевен.

Борса Posadi.bg
Трудно се намира качествен посадъчен материал, казва директорът на борсата Илия Гатев

„Борсата за фиданки и разсад е добър вариант за земеделските стопани, тъй като не се намира лесно качествен посадъчен материал. У нас има над 800 разсадника само за овошки, трудно се проследява качеството и когато една фиданка се предлага на цена от 2-2,50 лева, това буди съмнение“, казва Гатев.

„Борсата подпомага и работата на научните институти – 15-20 години са необходими за създаването на един български сорт, а липсата на практически резултат обезсмисля тази дейност. По този начин ще можем да затворим цикъла от посадъчния материал до готовата продукция. Това ни е целта – да съхраним и развием българското производство“, допълва директорът на борсата. Планира се и създаването на лаборатория за производство на безвирусен посадъчен материал.

Борса Posadi.bg
Борсата предлага и разсад за малини, киви и арония

Чрез електронния магазин на сайта на Posadi.bg хората лесно могат да стигат до продуктите на научните институти. При по-големи поръчки ще се предлагат фиданки и разсад на лицензирани производители, отгледани под контрола на учените.  Институтите ще осигуряват и консултантска помощ при създаване на нови овощни насаждения, зеленчукови градини и лозя.

Докато все още могат да се засаждат фиданки, борсата, която е в непосредствена близост до тържището за плодове и зеленчуци „Родопи 95“ АД, работи и в събота и неделя.  За поръчки:  0879839622, Илина Вутова, 0896 105 499, Иван Кокошаров и имейл [email protected].

Споделете.

Коментирайте

Close