InVigor_Promo

Нова борса за български фиданки и разсад обедини наука и търговци

0

Нова борса за качествени фиданки на най-хубавите български сортове орехи, ябълки, череши и кайсии заработи край Пловдив като съвместен проект на научни институти и тържището за плодове и зеленчуци в с. Първенец „Родопи 95” АД.

Фиданките са произведени със сертификати от Института по овощарство в Пловдив, но предлагаме и разсад за малини, киви и арония, които много се търсят, казва изпълнителният директор на тържището Илия Гатев. 39-годишният икономист е главният инициатор за джойнт венчъра между борсата и научните институти.

Илина Вутова Posadi-bg

Много се търси посадъчен материал за киви и арония, казва Илина Вутова, продавач-консултант на новата борса

„Проектът Posadi.bg се роди като идея в разговор с директора на Овощарския институт в Пловдив проф. Стефан Гандев, с когото обсъждахме колко е трудно да се намери качествен овощен посадъчен материал. У нас има над 800 разсадника само за овошки, трудно се проследява качеството и когато една фиданка се предлага на цена от 2-2,50 лева, това буди съмнение“, казва Гатев.

Той и проф. Гандев коментират възможността борсата да предложи търговски площи на института, за да може да продава своя посадъчен материал.

„С благословията на председателя на Надзорния съвет на тържището Стойна Гечева идеята в последствие стана по-мащабна и решихме да направим съвместен бизнес проект като си поделяме печалбата“, казва Илия Гатев. По думите на проф. Гандев, „водещо е желанието за създаване на център за продажба на овощен посадъчен материал, в който качеството и автентичността на сортовете да са гарантирани“.

Впоследствие към проекта се присъединяват и други институти за селекция и производство на качествени семена, разсад и посадъчен материал. Сред тях са Институтът по лозарство и винарство в Плевен, който произвежда лозички за 10 винени и 11 десертни сорта, както и Институтът по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив.

Той ще осигурява семена и елитен разсад за зеленчуци от най-успешните български сортове капия, чушки, краставици, тиквички, зеле, пъпеши, тикви, броколи, грах, градински фасул и лук. Семената и разсадът за домати ще е за сортове с висока биологична стойност, благодарение на съдържанието на антиоксиданта ликопен.

Предстоят преговори и с Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък, който да предлага сертифициран посадъчен материал за маслодайни рози, лавандула, мента и други медицински растения. От бранша се оплакват, че все по-често разсадът за тях се отглежда в нерегламентирани градини.

В същото време в казанлъшкия институт селекционната работа с маслодайната роза датира от 1950 г., а се работи за създаване и на сорт от бяла маслодайна роза, с високо съдържание и балансиран състав на етеричното масло, близко до това на Казанлъшката маслодайна роза.

„Мисля, че съвместната борса е добър вариант и за институтите, защото се нуждаят от малко повече маркетинг и търговска политика при реализацията. 15-20 години отиват за създаването на един български сорт, а липсата на практически резултат обезсмисля тази дейност.

По този начин ще можем да затворим цикъла от посадъчния материал до готовата продукция. Това ни е целта – да съхраним и развием българското производство“, казва Гатев.

Борса-Posadi-bg

Борсата Posadi.bg е до входа на тържището в Първенец

Екипът му вече е създал сайт с електронен магазин, за да може по-лесно хората да стигат до продуктите на научните институти. При по-големи поръчки ще се предлагат фиданки и разсад на лицензирани производители, отгледани под контрола на отделните институти. Институтите ще осигуряват и консултантска помощ при създаване на нови овощни насаждения, зеленчукови градини и лозя.

Докато все още могат да се засаждат фиданки, борсата, която е в непосредствена близост до тържището за плодове и зеленчуци „Родопи 95“ АД, работи и в събота и неделя. Разсад и семена от ИЗК „Марица“ в момента не се предлагат, тъй като не им е сезон, но пък продаваме успешно тяхна свежа продукция – репички, казва Илия Гатев. Пресни плодове, произведени от Овощарския институт, ще се предлагат от 2019 г., а се планира и създаването на лаборатория за производство на безвирусен посадъчен материал.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close