Вкуси България със SlowTours.bg

Европейският съюз е най-големият износител на селскостопански продукти в света

0

Европейският съюз за поредна година е най-големият световен износител на селскостопански продукти, като през 2018 г. европейският експорт достига 138 милиарда евро.

Земеделските продукти имат солиден дял от 7% от стойността на изнесените от ЕС стоки през 2018 г., като заемат четвърто място след машини, други стоки и химикали. Селското стопанство и свързаните с хранителната промишленост и услуги заедно осигуряват почти 44 милиона работни места в ЕС. Веригата за производство и преработка на храни представлява 7,5% от заетостта и 3,7% от общата добавена стойност в ЕС.

„Все по-пазарно ориентираната Обща селскостопанска политика има решаващ принос за успеха на Евросюза в търговията със селскостопански продукти. Репутацията на ЕС за това, че има безопасни, устойчиво произведени, питателни и качествени продукти, е печеливша формула на световния пазар“, коментира Фил Хоган , комисар по земеделието и развитието на селските райони.

Петте най-важни дестинации за селскостопански и хранителни продукти на ЕС продължават да бъдат САЩ, Китай, Швейцария, Япония и Русия, които представляват 40% от пазарите за износа на ЕС.  Вината и вермутът продължават да доминират в кошницата на изнесените продукти, като спиртните напитки и ликьорите са на второ място. След това идват детските храни и различните хранителни продукти, шоколад, тестени изделия и сладкиши.

Що се отнася до вноса, в доклада се посочва, че ЕС е вторият най-голям вносител на селскостопански и хранителни продукти в света. Общият обем на вноса е 116 милиарда евро. Това извежда търговския баланс на ЕС за този сектор до положителна нетна стойност от 22 милиарда евро.

ЕС внася главно три вида продукти, които не се произвеждат или са с недостатъчно производство в ЕС  – тропически плодове, кафе и пресни или сушени плодове (представляващи 23,4% от вноса през 2018 г.); продукти, предназначени за храна за животни (включително маслени питки и соя – заедно имат 10,8% от вноса); и продукти, използвани като съставки при по-нататъшна обработка (като палмово масло). Вносът от САЩ нараства най-бързо през 2018 г., като увеличението е 10%. Това прави Щатите водещ доставчик на селскостопански продукти в ЕС.

Споделете.

Коментирайте

Close