Вкуси България със SlowTours.bg

Две сестри спечелиха приза “Царица на лютеницата” в Куртово Конаре Фест 2019

0

Сестрите Таня Манчева и Виолетка Кръстева си поделиха приза “Царица на лютеницата” в традиционното 11-то издание на “Куртово Конаре Фест”. Едноименното пловдивско село е домакин на фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти, който съчетава представянето на местни продукти и разнообразни културни дейности.

Куртово Конаре е прочуто с Куртовския розов домат и Куртовската капия. Използването на тези два сорта зеленчуци е сред тайните на хубавата лютеница от Куртово Конаре. Тя се приготвя от домати, пиперки и патладжани, отгледани от местните стопани.

Лютеница се вари във всяка къща, но по различни технологии и рецепти –  едро смляна и фино смляна, вариант с повече домати, лютеница с доминиращ вкус на зелени пиперки. Някои от жените правят и лютеница за деца, чийто вкус балансират не със захар, а с чист пчелен мед.

Главният организатор на фестивала е местното читалище “Любен Каравелов 1897”. “Целта е да се създава активна гражданска общност и да работим в различни посоки – опазване на природата и съхраняване на традиционните кулинарни практики, тъй като знаем, че храната е част от културното наследство”, каза Емилия Шушарова, секретар на читалището и “душата” на Куртово Конаре Фест.

“Също както виното, така и традицията на този фестивал се утвърждава и той става все по-добър, посещаван и успешен! Куртово Конаре има своето достойно място на кулинарната карта на региона, на България, Европа и света и вие, производителите, го доказвате”, каза при откриването на фестивала Георги Събев, съветник по земеделие в Европейския парламент.

Как да се научим да не изхвърляме храна бе темата на презентацията на Росен Василев, който работи по проект за ограничаване на хранителните отпадъци към фондация “Биоселена”. В световен мащаб се изхвърлят най-много кореноплодни, плодове и зеленчуци, каза той.

Куртово Конаре Фест 2019

Розовите домати са най-търсени на Куртово Конаре Фест

В Европейския съюз всяка година около 88 милиона тона храна се превръщат в отпадък. Паричната й стойност може да се сравни с годишния бюджет на ЕС за програми за подпомагане на всички страни членки. В глобален мащаб количеството на изхвърляната храна е 1,3 милиарда тона – 15 пъти повече, отколкото в ЕС.

На практика една трета от храната, произведена за консумация от хората по света, се превръща в отпадък. Паричната ѝ стойност достига 865 милиарда евро годишно.

“Като изхвърляме храна, ние пилеем и ресурсите, използвани за производството ѝ: земята, водата, енергията и нашата усърдна работа”, посочи Росен Василев. Парниковите газове се считат за основната причина за климатичните промени, но хранителните отпадъци също отделят парникови газове и допринасят за климатичните промени.

Куртово Конаре Фест 2019

Семейство Овчарови взе приза за най-атрактивен щанд

“Замисляли ли сте се някога, че изхвърляйки храна, ние всъщност изхвърляме пари в кошчето
за боклук? Намаляването на хранителните отпадъци означава намаляване на разходите на домакинствата. С по-добро планиране на храната и правилно съхраняване, тези пари могат да се използват за забавни семейни уикенди или ваканции”, изтъкна Росен Василев. За ограничаването на разхищенията на храна е отпечатана книжка, която се разпространяваше и в трите фестивални дни.

В последните години Куртово Конаре Фест се превърна в едно от най-значимите събития в Пловдивско. Освен кулинарното наследство, фестивалът включва в програмата си музикални сцени с фолклорна и съвременна рок, джаз и блус музика, арт работилници, пленер по живопис и фотография, изложби. По време на Куртово Конаре Фест бяха отличени и най-младият и най-възрастният участник, а семейството на Радка и Тони Овчарови взе наградата за най-атрактивен щанд.

Споделете.

Коментирайте

Close