Вкуси България със SlowTours.bg

Още 70 млн. евро за борба с Африканската чума в бюджета на ЕС предложи наш евродепутат

0

В бюджета на ЕС за 2020 г. да бъдат предвидени допълнителни 70 милиона евро за борба с Африканската чума по свинете (АЧС), одобри днес като предложение Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент.

Иво Христов

Иво Христов, евродепутат

Предложените поправки в проектобюджета на ЕС бяха внесени през юли от евродепутатите Иво Христов (Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП) и Кармен Аврам (Румъния), членове на ресорната земеделска комисия.

Те предложиха увеличаване с 50 милиона евро на перото “Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията” и с 20 милиона евро на перото “Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на защита на животните в Съюза”.

Идеята на внесените изменения е Фондът за спешни мерки да разполага с по-голям финансов ресурс, който да бъде предоставян на държавите членки, а оттам – на фермерите – за справяне с последиците от африканската чума по свинете.

Второто предложение има за цел да бъдат предвидени допълнителни 20 милиона евро за проучване и разработка на ваксина срещу Африканската чума по свинете, каквато към момента все още няма. При гласуването в Комисията по земеделие това предложение не бе подкрепено от представителите на Европейската народна партия (ЕНП) – групата, в която членува ПП ГЕРБ.

Евродепутатите от Комисията по земеделие смятат, че е налице сериозно въздействие на разпространението на Африканската чума по свинете в няколко държави членки и голям брой регистрирани огнища от началото на 2019 г. те изразяват съжаление, че не са отпуснати средства за предотвратяване на Африканската чума по свинете в големите свиневъдни стопанства, в които са умъртвени десетки хиляди животни. За тази цел в бюджета на Съюза за 2019 г. са били предвидени 28 милиона евро, припомнят от Комисията.

Държави извън ЕС вече са инвестирали в научни изследвания за разработване на ваксина срещу Африканската чума по свинете (ASF), отбелязват евродепутатите и считат, че ЕС във възможно най-кратък срок следва да инвестира в научни изследвания и разработване на ваксина, което ще спомогне за спиране на разпространението и появата на Африканска чума по свинете. Преди предстоящото гласуване в бюджетната комисия на парламента евродепутатът Иво Христов изрази надежда, че предложените промени ще бъдат част от исканията на Европейския парламент по време на преговорите за бюджета на ЕС за 2020 г.

Споделете.

Коментирайте

Close