BASF Priaxor

Евродепутати шокирани: 6% от земеделците усвояват 80% от субсидиите за България

0

Евродепутати от Италия, Германия, Белгия, Испания, Франция и Полша са шокирани от концентрацията на субсидии в България след срещата си с представители на 21 браншови организации у нас. Членовете на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) към Европейския парламент, които са на официално посещение у нас от 29 до 31 октомври по покана на българските си колеги Момчил Неков и Владимир Уручев, определят като недопустимо повече от 80 % от субсидиите да се концентрират при по-малко от 6 % от земеделците.

Представителите на браншовите сектори в земеделието изразиха мнение за въвеждане на задължителни тавани от 60 000 евро на преките плащания за земеделските стопани с максимален размер на плащанията на стопанство 100 000 евро. Целта е да се постигне по-справедливо разпределяне на плащанията.

Евродепутати АГРИ среща браншовици субсидии

Евродепутатите са изненадани от концентрацията на субсидии у нас

Браншовиците от сектор животновъдство се обявиха за повече обвързана подкрепа, като помощта се дава на глава добитък или литър мляко, а не на хектар. По време на дискусията стана ясно, че в Италия помощта за производителите на плодове и зеленчуци е 4,6 %, а в България само 2-3%. Според италианския евродепутат Херберт Дорфман нашите производители на плодове и зеленчуци няма да са конкурентноспособни, ако това не се промени.

Браншовици и евродепутати, коментираха и необходимостта от въвеждане на специален подход към предпланинските и планински региони. Участниците в срещата се обединиха около тезата, че целта на новата Обща селскостопанска политика ОСП трябва да е подпомагане на реалните фермери – парите да отиват при истинските земеделски производители, а не при кандидатите за субсидии.

Делегацията от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП проведе срещи със земеделския министър Румен Порожанов, зам.-министрите Вергиния Кръстева и Лозана Василева, експерти от МЗХГ. Днес в програмата на евродепутатите са посещения на стопанство за производство на биоплодове и зеленчуци, дестилерия за розово масло и масло от лавандула, пчелин над Калофер, както и винарска изба в Асеновград. Утре те ще се срещнат и с български депутати, представители на ресорната комисия в Народното събрание.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close