BASF Priaxor

Евродепутати спират нелоялните търговски практики към доставчиците на веригите

0

Евродепутатите от Комисията по земеделие вкараха в черен списък основните нелоялни търговски практики, които ритейлърите прилагат към производителите на храни и особено към малките фермери. Основните мерки предвиждат веригите да не могат да продават продукти под себестойност, край на закъснелите плащания към доставчиците на веригите и анулирането на поръчките с кратко предизвестие.

Какво включва черният списък на нелоялни търговски практики?

  • заплащания, извършени в срок по-голям от 30 дни за нетрайни селскостопански и хранителни продукти и по-голям от 60 дни за трайни продукти, считано от последния ден на месеца, в който фактурата е получена или на договорения ден за доставка;
  • едностранно анулиране на поръчка на нетрайни продукти в срок по-кратък от 60 дни от договорената дата.
  • когато купувач откаже да попише писмен договор с доставчика, който съгласно новите правила ще има право да го изиска, или откаже да предостави на доставчика достатъчно подробни условия на доставка;
  • когато купувачът сподели или злоупотреби с конфиденциална информация, свързана с условията на доставка.

Без продажби под себестойността, освен ако не е съгласувано

Условията на споразумението за доставка не трябва никога да са резултат от икономическата зависимост на доставчика от купувача, казват евродепутатите. Те също настояват, че освен ако не е предварително договорено, купувачът не трябва да продава продуктите на цена, по-ниска от закупената, след което да изисква от доставчика да заличи разликата.

На свое заседание в Страсбург евродепутатите от земеделската комисия в Европейския парламент решиха проектът за директива да включва всички участници във веригата на доставките на храни, а не само малките и средни производители и големите участници и да обхваща и търговията със селскостопански продукти и спомагателни услуги, а не само с хранителни продукти.

Производителите ще могат да подават жалби срещу ритейлърите

Евродепутатите предлагат на производителите на храна да им бъде позволено да подават оплаквания там, където са установени, дори нелоялната търговска практика да е извършена другаде в ЕС. Националните изпълнителни органи ще се занимават с жалбите и с налагането на санкции след извършена проверка.

Паоло де Кастро

Паоло де Кастро

„В тази битка между Давид и Голиат ние подсилваме най-слабите във веригата на доставките на храни, за да гарантираме справедливост, по-здравословна храна и социални права.

Малките производители, работниците, потребителите, всички ние скоро ще престанем да страдаме от последствията от нелоялни търговски практики, извършвани от големите участници във веригата на доставките на храни“, каза докладчикът Паоло Де Кастро (С&Д, Италия).

По-силна роля на организациите на производители при преговорите с веригите

Момчил Неков

Момчил Неков

„Организациите на производителите ще имат много по-силна роля след окончателното влизане в сила на предложенията ни в Европейския парламент. Това ще постави не само техните представители, но и самите земеделски производители в по-добра позиция при преговорите с веригите и прекупвачите.

Това пък от своя страна ще доведе до по-достойно заплащане за вложения труд”, подчерта българският евродепутат Момчил Неков (С&Д, България).

ЕС вече има законодателство за борба с нелоялните търговски практики между бизнеси и потребители (Директива 2005/29/ЕО), но все още няма европейски правила против нелоялните практики между различните оператори във веригата за доставка на храни.

Сред най-разпространените нелоялни търговски практики са забавяния на плащането, ограничен достъп до пазара, едностранни промени или промени със задна дата на договорните условия, внезапно и неоправдано прекратяване на договор, нелоялно прехвърляне на търговски риск и прехвърляне на разходи за транспорт и съхраняване на доставчиците.

Снимка: ©AP Images/ European Union-EP

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close