Вкуси България със SlowTours.bg

Европейските пчелари изнемогват от вноса на евтин китайски и украински мед

0

Европейските пчелари са изправени пред “критична и изключително променлива пазарна ситуация” и призовават да бъде изготвен план за спешни действия за спасяване на сектора. Те посочват спад на производството на пчелен мед в ЕС и ръст на евтиния внос.

Производителите на мед в ЕС, заедно с фермерската организация COPA-COGECA апелираха за “мощен и бърз отговор” от Брюксел. Секторът се бори за оцеляване, след като през 2019 г. производството падна, цената на меда не се повиши и намаленото производство беше компенсирано от увеличение на евтиния внос, припомня Euractiv.com. В момента ЕС не произвежда достатъчно мед за задоволяване на собствените си нужди и внася около 40% пчелен мед от трети страни. От 2013 г. ЕС внася средно 80 000 тона мед годишно от Китай, както и хиляди тонове от Украйна и Мексико. Европейските производители се борят с увеличения внос на евтин мед, с който те не могат да се конкурират.

Докато средната цена на китайския мед е била 1,24 €/кг през 2019 г., средните производствени разходи в ЕС са били 3,90 €/кг през 2018 г. Освен това цените на меда в основните страни вносители продължават да падат. Разликата в цените може “да се обясни единствено с голямото добавяне на захарен сироп, който е по-евтин за производство и трудно откриваем по време на граничния контрол в Европа, както и с метода за производство на мед в Китай, който не отговаря на европейските стандарти”, заяви в нов доклад асоциацията на земеделските производители COPA-COGECA.

Според Етиен Бруно, председател на работната група на Copa-Cogeca по меда, “ако ситуацията на пазара не се подобри, европейските пчелари, които получават значителна част от доходите си от пчеларството, няма да могат да продължат”, като по този начин е заплашено и “съществуването на повече от 10 милиона кошера в целия ЕС”. Бруно добави, че “пчеларството и услугите по опрашване, които предоставя, заедно с дивите опрашители, са от съществено значение за европейското земеделие и градинарство, както и за биологичното разнообразие. Следователно тази ситуация застрашава и други сектори”.

Понастоящем медът е регулиран в ЕС от Директивата за меда, но изискванията за деклариране на произхода на меда са изключително ниски. На етикетите е разрешено да пише: “смес от мед от ЕС” (напр. смес от мед от повече от една държава членка), “смес от мед извън ЕС” (смес от мед от повече от една държава извън ЕС), “смес от ЕС и медове извън ЕС” (напр. смес от европейски мед и мед от трети страни).

Апелът е ЕС да гарантира, че всеки мед, внесен от трети страни, особено от Китай, е в съответствие с определението на ЕС за мед. По отношение на етикетирането да се посочва произходът за смесения мед, както и сътоветните проценти. COPA-COGECA също така призовава за създаване на европейска референтна лаборатория за мед в тясно сътрудничество със Съвместния изследователски център, както и европейско набюдение на пазара на мед.

На последния съвет по земеделие и рибарство на ЕС през януари група от 16 държави членки излезе със съвместна декларация, призоваваща Еврокомисията да обмисли повторно отваряне на директивата за меда, за да набележи правила за по-ясно етикетиране на пчелния мед . “Трябва да се посочи страната на произход на продукта, както и съотношението му на европейски мед и мед от други източници”, каза след Съвета унгарският министър на земеделието Ищван Наги. Съвместната декларация беше подписана от България, Чехия, Кипър, Естония, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Споделете.

Коментирайте

Close