Златко Димитров: Видеосъвети от първа ръка за успешно No-Till земеделие

0

Златко Димитров е сред хората, които преди време категорично смятат, че No-Till не може да даде добри резултати. Сега е един от тези, които успешно прилагат технологията на земеделие без почвени обработки. Какво представлява тя? При нея няма изораване на почвата, стърнищата не се изгарят и не се закопават в земята, сламата не се прибира – след прибирането на реколтата растителните остатъци се разпределят равномерно по полето.

Стопанството на Златко Димитров не е голямо, но има различен тип почвена структура и почвено плодородие. “Ако разполагах само с почви 4 и 5 категория никога нямаше да се замисля за ноу-тил – добивите ми бяха 600-700 кг пшеница от декар, в някои години до 900 кг пшеница. Проблемът обаче дойде от едни 200 декара слабопродуктивна почва осма категория. Тя е мъртва земя, в която комбайн не е влизал от 8-9 години, откакто се занимавам със земеделие.

Мислел съм си, че това е даденост, докато не чух за No-Till. Мнозина си мислят, че ако не изорат, земята ще стане плътна. Само на два метра встрани, където има растителни остатъци, където има природа, земята не се уплътнява, тя е рохкава, а посред лято има влага, защото растенията не се конкурират с водата. Коя почва ще се разсърди, ако има повече хумус, ако и по-добре запасена с влага?”, казва Златко Димитров.

Той бе сред лекторите по време на обучителния семинар за нулевите обработки на почвата в Добрич в края на месец януари. Сред другите теми на семинара са “Как да върнем плодородието, безоранна технология, покривни междинни култури” и “Първи стъпки в безоранната технология, финансовите и огромни ползи за фермерите”. Форумът бе част от Борсата за семена и посадъчен материал, която Добричкият панаир организира за 26-ти път. Очаквайте в Агроновините и други видеолекции за No-Till технологията в земеделието.

Споделете.

Коментирайте

Close