Вкуси България със SlowTours.bg

Евтин южноамерикански мед ще притисне европейските пчелари

0

Внос на евтин мед от южноамериканските страни от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай) ще постави в нелоялна конкуренция европейските пчелари, ако Европейската комисия не поиска предпазни клаузи при подписване на споразумението за свободна търговия.

Иво Христов

Иво Христов, евродепутат

В Европейския съюз за миналата година са произведени 230 000 тона мед. Търговският блок Меркосур произвежда близо 140 000 тона. Близо една трета от това количество – 45 000 т, ще може да се пласира безмитно в Европа, ако споразумението влезе в сила.

„Стойността на меда от Меркосур обаче и сега е по-ниска от себестойността на меда, произвеждан в Европа“, каза по време на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI) българският евродепутат Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„Пчеларите в Европейския съюз са поставени пред редица трудности, произтичащи от промяна в климата, ефекта от монокултурното земеделие, използването на различни препарати и др. За голяма част от пчеларите в моята страна – България, пчеларството е малък, но много важен допълнителен поминък“, изтъкна Христов.

Българският евродепутат попита представителя на Европейската комисия какъв инструмент за защита на европейските пчелари предвижда ЕК в случай на силен натиск от страна на Меркосур, кога и как може да бъде задействан той и ако няма такъв, как ще бъдат защитени европейските пчелари.

ЕК очаква с приемането на споразумението, до 5-10 г. южноамериканският мед да измести китайския в Европа, тъй като медът от Меркосур е с по-високо качество от китайския, отговори Джон Кларк, директор на отдел „Международни отношения“ към Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК. Европа не успява да произведе достатъчно мед, за да удовлетвори търсенето на вътрешния си пазар, допълни Кларк.

„Считам, че стратегията на ЕК е порочна и ощетява местните производители. Вместо стимули за сектора, чрез споразумения за безмитен внос от трети страни тя ще засили пазарния натиск и в средносрочен план ще доведе до криза в сектора и понижаване на качеството на продукта. Пчеларството е не само производство, но и ключов елемент за съхранението на природното равновесие и трябва да бъде защитено от безпощадната логика на пазара“, коментира още Иво Христов.

Притеснения, че търговското споразумение с Меркосур ще се отрази негативно на пчеларите в България изрази и земеделският ни министър Десислава Танева по време на среща с френския си колега Дидие Гийом в рамките на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие в град Хелзинки.

„Отчитайки интересите на евентуалните засегнати сектори, България не би могла да подкрепи изцяло ратифицирането на търговското споразумение в частта, касаеща селскостопанските стоки. Споделям притесненията на бранша”, каза Танева, а министър Гийом посочи, че Франция също не приема в този вид търговското споразумение.

Аржентина годишно произвежда около 76 000 тона, Бразилия 42 000 тона, Уругвай 20 000 тона, Парагвай – близо 2 000 тона. В България годишното производство е между 10 и 11 000 тона, голяма част от които са за износ.

Споделете.

Коментирайте

Close