Вкуси България със SlowTours.bg

Нова квота за евтин украински мед ще смачка българските пчелари

1

Увеличена квота за внос на украински мед в Европейския съюз ще притисне още българските пчелари. Заради вноса миналата година изкупните цени на меда у нас се сринаха с 25 на сто, но ще паднат още, тъй като Европейската комисия предлага от 2017 г. вносът на мед от Украйна да се увеличи.

От 1 януари 2016 е в сила споразумение за свободна търговия с Украйна, според което някои украински продукти, включително и пчелен мед, могат да бъдат внасяни без мито в ЕС. Квотата за меда е 5 000 тона годишно. Европейската комисия предлага от тази година да се увеличи вносът на някои селскостопански продукти с 50 до 100%. За меда предвиденото увеличение е с 3 000 тона годишно. Това означава, че в близките години Украйна ще може да внася безмитно в ЕС 8000-9000 тона мед годишно.

В момента в Украйна крайната цена на полифлорния мед е 3,50 лева (50 украински гривни) за буркан от 0,7 кг, 6,60 лева (95 украински гривни) за същата разфасовка акациев (цени на Пасека Медозбир, Киев – б. р.). „В България украинският мед влиза на цена от 1,10 долара, на колко мислите ще изкупуват българския мед? Около тази цена. В момента изкупната цена на българския мед е около 3 лв.“, каза за Агроновините Симеон Тодоров, пчелар и президент на „Клуб на пчеларите №1“.

През 2016 г. украинската квота за мед е била усвоена на европейския пазар само за 11 дни. Предполагаме, че само големите вериги хипермаркети са способни да реагират толкова бързо – те смесват нискокачествения украински мед с първокласен български и получения продукт продават под свой етикет, коментират пчелари от Русенско.  Те изтъкват, че Украйна, която не е член на ЕС, произвежда няколко пъти повече мед от България. Украинският мед обаче е с ниско съдържание на полени, което го прави много по-нискокачествен от българския.

„Предлага се във веригите като български мед, размесен с български, понякога и чист, просто опакован в българска опаковка от фирмите преработватели. Германия и Великобритания забраниха тотално вноса на украински мед, защото се намериха много антибиотици в него“, казва пред БНТ Иван Кънев, регионален координатор на Федерацията на пчеларите в Русе. „Срещу такова количество мед ние не можем да се борим, защото българското производство е много по-малко – 10000 -12000 тона“, допълва Милен Петров, председател на Областния браншови пчеларски съюз в Русе.

Страхове от дъмпинговия внос на мед от Украйна имат в Полша и Румъния и местната преса често алармира за притесненията на своите пчелари. Миналата година те настояха държавата да се намеси и да спре дъмпинговия внос, който поставя на колене пчеларския сектор у нас. Това обаче не стана и пчеларите пострадаха както от слаба реколта заради дъждовното време и последвалата суша, така и от експанзията на украинския мед.

За да защити родните пчелари от дъмпинга на украинския мед, българският евродепутат Момчил Неков внесе поправка за ограничаване на квотата за внос на украински мед. Подкрепен от румънски и френски евродепутати той се противопостави на предложението за увеличаване на квотите и внесе поправка квотите да останат непроменени.

Момчил Неков

Момчил Неков

„Украйна е страна съсед на Европейския съюз и добрите съседски отношения на Съюза играят важна роля. Същевременно обаче аз съм на мнение, че приоритет в нашата политика трябва да остане създаването и поддържането на добри условия за европейските земеделци. Пчеларите в моята страна България сигнализират, че вносът от Украйна подкопава родното производство, като миналата година е имало хиляди тонове неизкупена продукция.

Цената на крайния продукт е паднала с близо 25% на годишна база. В тази връзка не съм сигурен, че увеличаването на квотата за украинския внос е стъпка в правилната посока и разчитам на вашата подкрепа за изменение в предложения текст”, заяви евродепутатът Момчил Неков пред Комисията по земеделие и развитие на селските райони, аргументирайки внесената от него поправка квотата да не се увеличава.

Как китайският внос на мед срива българското производство и защо преработвателите безнаказано влошават качеството на българския мед, четете в Агроновините. Очаквайте интервюта с инж. Илия Цонев, зам.-председател на Конфедерацията на българските пчелари и със Симеон Тодоров, президент на „Пчеларски клуб №1“. 

Споделете.

1 коментар

  1. ИЛИЯ ЯНЕВ on

    КОЙ ИЗМИСЛЯ ТАЗИ КВОТА- НАДЯВАМ СЕ ДА НЕ Е БЪЛГАРИН, ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ГО ЗАВЕДЕМ НА ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ И ДА ТО РАЗСТРЕЛЯМЕ. ТИЯ КВОТИ ГЛАСУВАТ ЛИ СЕ И ОТ КОГО?

Коментирайте

Close