Вкуси България със SlowTours.bg

БАСЗЗ поиска по-големи обезщетения при отчуждаване на земя

0

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) поиска по-високи обезщетения при принудително отчуждаване на земи.

“Развиват се много инфракструктурни проекти и не искаме да ги спъваме, но през последните 30 години механизмът, по който става обезщетяването, не се е променил”, каза пред БНР председателят на БАСЗЗ Стайко Стайков.

Стайко Стайков, БАСЗЗ

Стайко Стайков, председател на БАСЗЗ

„Преди 10-15 години цените на земеделската земя бяха между 50 и 100 лв. на декар, а сега цената на много места надвишава 1500 лв., дори 2000 лв./дка в Добруджа. Не може собствениците да бъдат ощетявани заради стар механизъм и на базата на категории.

При земя 7-ма, 8-ма, 9-та и 10-та категория цената достига максимум до 200-300 лв. на декар. А първа и втора категория, които много рядко се срещат, са максимум 1200 лв. Това са много остарели цени и няма начин, по който собственикът, дори и да обжалва, да получи по-добра цена.

Цените са непазарни, а това води до неравновесие между това, което получава собственикът и това, което отчуждава държавата“, категоричен бе Стайко Стайков в интервю за предаването „Преди всички“. Идеята на БАСЗЗ е цените да бъдат такива, че след като собственикът бъде обезщетен, той да може да закупи равностойно земя и да си плати разходите по нейното закупуване.

„Има над 1 млн. дка държавен поземлен фонд. Нашата идея е те да не се продават или да се обявяват на търгове, а когато се наложи да се обезщетят собствениците, те да имат възможност да избират – или парично обезщетение, или земя, която да получат“.

В момента собственикът по Конституция би трябвало да е защитен, но в същото време той няма право да изрази своята воля и желание по отношение на отчуждаването, каза Стайков. “Много сервитути минават през земите, дават се смешни средства на собствениците и никой не оценява това, че когато мине тръба през парцела, той става само за конвенционално земеделие, но не и за трайни насаждения”.

Другото искане на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи е държавата да се съобразява с прибирането на реколтата и едва тогава да пристъпва към отчуждаване. В момента, посочи Стайков, започват процедурата без да се съобразяват с това.

Споделете.

Коментирайте

Close