Фестивал на хляба правят в Източните Родопи

0

Жънат лимец на Фестивала на хляба в с. Рабово

Пети Фестивал на хляба ще се проведе в Източните Родопи от  26 до 28 юли в село Рабово, община Стамболово. Сред атракциите е възстановката на жътва на лимец – една от най-старите житни култури, позната още на траките по нашите земи.

От 14 до 19 часа през първия ден ще се проведе първата част от международния пленер „Биодинамичното земеделие – древна иновация“, „Ломеца – Живия древен символ на Свещено – Действеното Земеия – Делие“. От 10,15 ч. в събота е възстановката на жъттвата –  “Ритуал на Благодарността за проявеното сътворение на цикличността – Зажънване”.  След жътвата с автентични ритуали, харманът ще бъде овършан, а зърното – отвято. Гостите ще могат да видят пътя на хляба от лимец – от жътвата на полето, през смилането на брашно, замесването на тестото и изпичането му.

Следобед в събота ще се проведе втората част от международния пленер, а същия ден ще бъдат обявени победителите в конкурса за най-качествен продукт от лимец. Призовете са в три категории.  В неделя е работната среща на асоциация „ЛОМЕЦ“, която обединява производители, преработвателни и изследователи.

Организаторите на Фестивал на хляба са къща за гости „Тепавицата“, община Стамболово, сдружение „Бъдеще в Миналото“, проект „Новото тракийско злато“, “Тракея” ООД, “ANTENNE AIR” и сдружение „ТЕМП-АРТ“. Инициатор за организирането на Фестивал на хляба е земеделският производител Петко Ангелов, член на мрежата на „Новото тракийско злато“. Той и съпругата му Стефка показват като атракция в къщата си за гости в с. Рабово хляб от лимец.

Споделете.

Коментирайте

Close