Най-добрите майстори на пуската премериха сили на празника в с. Ябълково

0

Най-големите майстори на месните деликатеси се състезаваха кой е най-добър по време на традиционния Празник на ябълковската пуска, организиран за трети път от читалището в димитровградското село Ябълково в събота. Името на вкусния колбас идва от “пуска”, “пузка” – стара дума за пикочен мехур, използвана в димитровградските села. Деликатесът се прави от свинско месо, пълнено в мехур от прасе или теле, а традицията по приготовлението му се пази повече от век в някои села между Хасково и Първомай.

Празник на ябълковската пуска 2019

Фолклорни формации веселиха гостите на Празника на ябълковската пуска 2019

Пуската се е приготвяла по един и същи начин от годините преди Освобождението до днес. Рецептата се е предавала в семейството от поколение на поколение с някои вариации в отделните села. Прави се от прясно свинско месо – крехката част от бута и плешката, като се добавя от сланината на прасето или шарено месо в съотношение 2:1. Месото се почиства от ципите и се реже на едри парчета от 3 до 5 см. Тъй като не се съхранява във фризер, по рецепта в него се добавя сол около 40-45 г на килограм. Основните пдоправки са черен пипер и кимион, като в регионалните рецепти има и други добавки – праз в района на с. Ябълково, сладък червен пипер в района на Върбица (от 1950 до 1992 г. наричано с. Филево), в други села слагат лют червен пипер или люти чушки, чубрица или риган.
Пуска Колев

Пуските на адвокат Божидар Колев от Хасково

След напълване пуската се зашива, а отгоре се залепя друго парче пуска или черво. Пълнените в свински мехур пуски стават кръгли, а размерите им са от 1 до 3 кг. Тези, пълнени в телешки мехур, са с крушовидна форма и са доста по-големи. Някои пълнят пуски и в сляпото черво на телето, наричано по този край “бърсак”. Готовите пуски се сушат на проветриво място в продължение на три месеца.

При сушенето губят почти 40 % от теглото си. След това зреенето продължава като пуските се съхраняват в сандък с дървесна пепел и по този начин могат да издържат до Димитровден. През 80-те години на ХХ век хасковският месокомбинат “Родопа” започва масово производство на пуски, което след 1990 г. спира.

Дванадесет души премериха сили в конкурса за най-добра пуска в с. Ябълково в събота. Те са жители не само на Ябълково, но и на околните села Крум, Сталево и Върбица, макар там пуските да се различават по количеството червен пипер и някои други подправки. Най-младият участник в надпреварата бе 19-годишният Руси Калинов от с. Ябълково. Семейството му прави пуски от години като спазва старата рецепта. Грамота за изключително майсторско представяне получи хасковският адвокат Божидар Колев, който от години прави пуска и продължава традицията на родното си село. Празникът бе разнообразяван с музика и танци от фолклорни състави от Хасково и Димитровград, както и от местната формация “Алма”.

Празник на ябълковската пуска 2019

Празникът на ябълковската пуска се проведе за трети път

Автор на снимките: Христо Тотев, фотография и видеозаснемане, гр. Хасково

Споделете.

Коментирайте

Close