Вкуси България със SlowTours.bg

Брюксел призна: още един инсектицид е смъртоносен за пчелите

0

Инсектицидът фипронил е смъртоносен за пчелите

И инсектицидът фипронил е смъртоносен за пчелите, установи след серия изпитания Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). Анализите са направени по молба на Европейската комисия, която е настояла експертите да извършат оценка на риска, като се обръща особено внимание на острите и хронични ефекти върху пчелните семейства, съобщиха от EFSA в понеделник.

Преди няколко дни ЕК забрани за срок от 2 г. употребата на три други препарата, за които се смята, че са смъртоносни за пчелите – неоникотиноидите клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам.

Широкоспектърният инсектицид фипронил е четвъртият до момента доказано вреден за пчелите инсектицид, след като през януари т. г. EFSA публикува данни за рисковете от употребата на клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам.

Четвъртият доказано опасен инсектицид принадлежи към химическото семейство на фенилпиразол. С него се контролират различни вредители и техните ларви в почвата по време на фазата на растеж. Препаратът действа чрез контакт и поглъщане като нарушава нормалното функциониране на централната нервна система на инсектите.

Според експертите от EFSA, най-опасна за пчелите е третираната с фипронил  царевица, следвана от слънчогледа.

Споделете.

Коментирайте

Close