InVigor_Promo

Галин Григоров: Африканската чума по свинете ще ни прегази до 3 месеца

0

Ако до три месеца не намалим популацията на дива свиня, България ще бъде прегазена от Африканската чума по свинете, предупреди областният управител на Русе Галин Григоров по време на дискусията „Африканска чума по свинете – превенция и тенденции в ЕС“.  Форумът бе организиран в Русе от евродепутата и член на Комисията по земеделие в ЕП Момчил Неков.

Григоров предложи да се направят поправки в допълнителните разпоредби на Закона за лова и периодът за отстрел на диви прасета да се удължи. В момента в страната ни популацията е над две животни на хектар, като целта е гъстотата да се намали до една дива свиня на 2 ха.

„Очаквам през месеците март и април да има бум на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) у нас. Тогава започват да се раждат прасенцата на дивите свине майки. Имунитетът на всяко животно пада при раждане и кърмене. Така беше и при Класическата чума по свинете през 2009 г., така беше и при шапа през 2011 г.“, припомни кметът на Тутракан Димитър Стефанов.

Стефанов определи като неадекватни мерките за намаляване на популацията на дивата свиня, която е основен преносител на заболяването.  „Не осъзнахме, че още преди 3 години популацията на дива свиня стана изключително голяма. Започнаха да обвиняват Националното сдружение на ловците и дружинките, че при таксацията увеличават бройката на дивите прасета, за да имат по-голям отстрел. Причината е друга – самосъхранение на вида. При всяко заразно заболяване в продължение на 2-3 години има свръхпопулация, за да може при високата смъртност този вид да се запази“, обясни Стефанов.

Африканска чума по свинете Момчил Неков
Момчил Неков (в средата) очерта практиките за борба с Африканска чума по свинете

В Чехия избиват женските диви прасета, но без да ги гонят, защото при хайка заразата може да се пренесе, посочи Момчил Неков, който е проучил опита за борба с АЧС в засегнатите държави. Той посочи като пример и Полша, където дават около 100 евро, ако някой отрие мъртво диво прасе и веднага информира властите.

Д-р Ливиу Флореску от регионалния офис на Националната агенция за безопасност на храните в Гюргево припомни, че пикът на заразата в Румъния бе миналото лято и се дължеше на миграцията на дивите свине, макар още през 2009 г. популацията им да бе сведена до гъстота от 1 животно на 100 хектара.  В момента квотите за отстрел там са увеличени .

По време на дискусията ловджии от Русенско настояха да се разреши ловът на диви свине с кучета, които били специално обучени и не правели гонки в периметър над 2-3 километра. Дългогодишният ловджия Десислав Маринов предупреди, че популацията на дива свиня е голяма в заблатените райони и там трудно може да се контролира.

Радостина Донева, председател на УС на АРСИС – Шумен

Внимание върху липсата на контрол върху популацията на дива свиня обърна и Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен. „Не се контролират районите, отдадени на концесия за лов на дива свиня. Въпреки, че БАБХ и Центърът за оценка на риска по хранителната верига сигнализираха за голямата популация още през 2016 г., те нямат механизми за контрол върху Изпълнителната агенция по горите“.

Донева изтъкна, че „държавата е издигнала в култ ловния туризъм“ и препоръча подробно да се анализират разходите и ползите от това да увеличаваме популацията заради ловния туризъм вместо да я ограничим заради риска от Африканска чума по свинете.


loading...
Споделете.

Коментирайте

Close