InVigor_Promo

Румъния изплати € 87 млн. заради Африканската чума, България с неясни компенсации

0

Румъния до момента е изплатила 87 милиона евро компенсации заради болестта Африканска чума по свинете, а Литва дава еднократно плащане от 1500 евро на стопанство. Това са част от компенсаторните плащания, които засегнатите от болестта страни са въвели за своите фермери.  

„Подпомагането в Литва е за трансформиране на стопанство, което вместо свине да започне да отглежда зайци или пуйки.  Отделно има по  100 евро компенсация за всяко отстреляно прасе“, заяви евродепутатът от Комисията по земеделие в ЕП Момчил Неков на организираната от него на 18 януари в Русе дискусия „Африканска чума по свинете – превенция и тенденции в ЕС“.

„До момента Африканска чума по свинете в Румъния е констатирана в 303 населени места от 19 окръга.  Огнищата са 1153, като 19 от тях са в свинекомплекси. 651 са случаите при диви свине“, каза по време на форума д-р Ливиу Флореску от регионалния офис на Националната агенция за безопасност на храните в Гюргево. По думите му румънската държава до момента е изплатила 87 млн. евро компенсации за умъртвени свине, а 34 млн. евро от тях са възстановени от бюджета на Европейския съюз.

Африканска чума по свинете Момчил Неков
Момчил Неков (в средата) очерта практиките за борба с болестта Африканска чума по свинете

У нас, въпреки че са потвърдени няколко положителни проби за Африканска чума по свинете, все още не е ясно по какъв механизъм ще получават компенсации фермерите.  „Притеснени сме от начина, по който държавата подкрепя бизнеса. Преди 4 години свинете в страната бяха около 850 хил., а към днешна дата са над 1,5 млн.

Внесените в хазната данъци само под формата на ДДС са 20 млн. лева годишно, без да броим осигуровките и корпоративния данък“, коментира д-р Румен Караманов от Асоциацията на свиневъдите в България. По думите на д-р Димитър Димитров, собственик на “Свинекомплекс Бръшлен” АД, никой не е правил анализ колко ще струва унищожаването на свиневъдството ни. „Румъния и България ще бъдат екарисажите на Европа!“, коментира той. 

Румен Андреев, председател на Асоциацията на свиневъдите в България, изтъкна, че въобще не е разработена нормативна методика, по която ще се изчисляват обезщетенията. „Не е ясно какви ще са пазарните цени, които ще се вземат предвид“, посочи той.

Радостина Донева, АРСИС - Шумен
Няма стратегия за опазване на генофонда, каза Радостина Донева

Африканската чума по свинете пряко заплашва от унищожение породата Източнобалканска свиня – единствената запазена аборигенна порода прасета у нас. Популацията им се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3500. Ако заболяването се разпространи при дивите, домашните и индустриално отглежданите прасета, опасността да загубим безвъзвратно породистите черни свине е огромна, подчерта пред участниците във форума Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен.

Източнобалканските свине са черни на цвят, с високи здравословни показатели на месото и сланината. Отглеждат се само пасищно в широколистни гори в по-малко от 5% от общините в страната. “Липсва всякаква стратегия за съхранение на генофонда и план какво ще се случи с тази порода“, заяви Донева.  Тя повдигна въпроса и с липсата на достатъчно лаборатории за изследване на заболяването. 

У нас работи една-единствена лаборатория, докато в Румъния са 42. „Давам ви пример от днес – заради шестдневно чакане на проба е на път да се провали цяла партида Източнобалканска свиня. Животните са заколени в четвъртък, пробите ще излязат във вторник, защото няма кой да ги изгледа преди това. През това време срокът на субпродуктите вече е изтекъл“.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close