Вкуси България със SlowTours.bg

Искаме от ЕК € 11 млн. за компенсации на свинекомплексите след Африканската чума по свинете

0

България е поискала от Европейската комисия 11 милиона евро, с които да се компенсират свинекомплексите за вече ликвидирани огнища на болестта Африканска чума по свинете. Отговор на това искане страната ни ще получи до края на този месец, съобщава земеделското министерство.

Танева и Андрюкайтис

Министър Танева и еврокомисар Андрюкайтис

Засега е сигурно, че ще получим 2,9 млн. евро по Плана за превенция на заболяването Африканска чума по свинете за 2018-2019 год. По време на среща между министъра на земеделието Десислава Танева  и европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис в Брюксел е уточнено, че половината от тези средства ще получим авансово за покриване на направените разходи.

Министър Танева е информирала еврокомисаря какви са предприетите мерки по отношение на личните стопанства и малките ферми, и че голяма част от стопаните доброволно са си заклали животните. Витянис Андрюкайтис е изтъкнал, че Еврокомисията подкрепя легалните производители с мерки за биосигурност и регистрация, без значение дали са малки или големи.

От 21 септември до началото на октомври ни предстои одит от Европейската комисия по мерките, които държавата прилага за справяне с Африканската чума по свинете. От аграрното министерство уточняват, че от този одит зависи както съфинансирането, което ще получим, така и финансовата подкрепа на действията, които прилагаме. Всичко това е под условие, че строго изпълняваме европейското законодателство.

Споделете.

Коментирайте

Close