Вкуси България със SlowTours.bg

Отчаяни земеделци от Североизтока искат помощ от държавата

0

Отчаяни от провалената си реколта земеделци от Североизточна България молят държавата за помощ, тъй като са изправени пред фалит и не могат да започнат есенната кампания.

Стопаните от областите Добрич, Силистра, Варна и Шумен са поискали изслушване в Постоянната комисия по земеделие и храни в Народното събрание днес, за да разкажат от първо лице за тежката ситуация в земеделския бранш, предизвикана от лошите метеорологични условия и сушата. Шокирани сме от ниските добиви, каквито историята не помни – пшеница от 50 до 250 кг, слънчоглед от 80 до 160 кг, царевица от 0 до 300 кг, казват земеделците пред ПроНюз Добрич.

Брутният приход като сбор от всички култури няма да надхвърли 120-130 лв./дка. Общо за четирите области се отчитат добиви 3 до 5 пъти по-ниски от нормалните такива, посочват земеделците. Те изтъкват, че не могат да се възползват от мерките 60/40, нито от кредитите до 300 000 лв. заради високите лихви на банките. Затова стопаните отправят пет искания към парламентарната комисия по земеделие и аграрния министър:

  • кредитите за есенната кампания, които отпуска Държавен фонд „Земеделие“, да бъдат трансформирани в безвъзмездна финансова помощ в рамките до 100 000 лева на стопанство, и то само за тези, в които добивите от пшеница и ечемик са под 200 кг;
  • намаляване с 50% на дължимите вноски по арендни и наемни договори, сключени с държавата;
  • целевата линия за кредитиране от ДФЗ да признава и произведените собствени семена, които са минали окачествяване;
  • да се намери трайно решение на проблема с високите ренти в Добруджа, които пречат за развитието и стабилизирането на бранша като цяло;
  • включване в мерките 60 на 40 за земеделски работници и служители през есенно-зимния период.

Споделете.

Коментирайте

Close