Вкуси България със SlowTours.bg

Германското правителство ще помогне на фермерите си с 1 милиард евро

0

Лидерите на управляващата коалиция в Германия се договориха да предоставят 1 милиард евро, за да помогнат на земеделските си производители в следващите четири години да се адаптират към новите екологични разпоредби.

Решението да се осигурят парите за екологични програми и инвестиции възникна късно вечерта по време на срещата на правителствени и партийни лидери, предаде информационна агенция Deutschen Presse-Agentur (ДПА). Маркус Содер, управителят на Бавария и лидер на Християнсоциалния съюз – най-малкият в широкия коалиционен кабинет, съставен от ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), го определи като „ясен сигнал за признателност и подкрепа в трудни времена“.

Решението идва след обявения от германското правителство селскостопански пакет, който бе посрещнат с поредица от протести на фермери в Германия. През ноември около 10 000 земеделски производители с 5000 трактори блокираха пътищата в Берлин. Ограниченията за селското стопанство са във връзка с климатичните промени, но според стопаните тези мерки представляват сериозна заплаха за земеделския сектор в страната. Фермерите твърдят, че планираните нови екологични ограничения са прекалено рестриктивни и че правителството прави невъзможно вътрешното селско стопанство да се конкурира с вноса.

„Проблемът е в това, че много земеделски производители виждат как икономическата им база драстично се влошава през последните години. Освен масовото отглеждане на домашни птици, отглеждането на животни вече не е рентабилно, а традиционно печелившите култури като рапица, захарно цвекло и пшеница също вече не представляват надежден източник на доходи“, посочи по време на протестите през ноември Бенджамин Майз, който управлява конвенционална ферма в района на Одерланд, Бранденбург. „Загубата на квоти, сушата и сериозните ограничения в опциите за наторяване значително намаляват реколтата. Цената на млякото едва покрива разходите на фермерите“.

Споделете.

Коментирайте

Close