Вкуси България със SlowTours.bg

50% от лозята в света могат да изчезнат заради климатичните промени

0

Повече от половината лозя в света биха могли да изчезнат от лицето на Земята, ако планетата се затопли с два градуса по Целзий, се казва в проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) този месец. Спасението е в смяната на сортовете грозде.

Изследователите са разработили модел за изчисляване на различните етапи на вегетация за 11 от най-разпространените сортове грозде в света – Каберне Совиньон, Шасла, Шардоне, Гренаш, Мерло, Монастрел/Мурведър, Пино ноар, Ризлинг, Совиньон Блан, Сира/Шираз и Юни Блан. След това те засичат данните с прогнозите за климатичните промени. Ако затоплянето на климата достигне четири градуса, до 85% от съществуващите лозя може да изчезнат, се казва в проучването.

По-хладните винени региони като Нова Зеландия, Тихоокеанският северозапад и Германия ще бъдат относително незасегнати при този сценарий, се казва в проучването PNAS. Но пък регионите с по-топъл климат като средиземноморските страни Италия и Испания, които са и големи винопроизводители, ще претърпят огромни загуби – прогнозата е 65% от лозята им да бъдат унищожени.

Авторите на проучването посочват, че все още има време за адаптиране и смяната на сортовете грозде може да намали загубите наполовина. Късните и устойчиви на високи температури сортове като Сира, Гренаш и Мурведър биха могли да се отглеждат в много от съществуващите лозаро-винарски райони, докато ранните сортове като Шасла, Пино ноар и Шардоне да се разпространят в по-северните райони.

Изследването обаче признава финансовите, културните и правни пречки, например за подмяната на Пино Ноар с Гренаш в Бургундия или на Каберне Совиньон с Мурведър в Бордо, дори ако разширяването броя на сортовете, разрешени в определени вина от региона на Бордо, се одобри от винопроизводителите.

„Широкото адаптиране на лозята може да предотврати най-лошия сценарий, макар и в някои случаи с по-малко добри реколти“, посочва д-р Елизабет Волкович от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, която е един от водещите автори на проучването. „Досега сме свидетели на едва една четвърт от затоплянето, което очакваме до края на века предвид сегашните емисии. Така че производителите или се нуждаят от стратегии, които ще работят при много по-голямо затопляне, или от агресивна глобална стратегия за ограничаване на по-нататъшното затопляне“, допълва д-р Волкович.

Тя и другият автор на проучването д-р Игнасио Моралес-Кастила от университета Алкала в Испания, използват съществуващите данни за сценариите на затопляне, за да помогнат за изграждането на модели за това как ще се представят 11-те различни сортове грозде в бъдеще и изготвят прогнози за лозаро-винарските региони. Изследователите се надяват проучването им да бъде полезно и за други селскостопански сектори, тъй като виненото грозде е много чувствително към промените в климата и може да послужи като индикатор.

Споделете.

Коментирайте

Close