Вкуси България със SlowTours.bg

Китай поиска от фермерите си 600 тона зеленчуци на ден за болните с коронавирус

0

Китай помоли своите земеделски производители да увеличат производството на зеленчуци и да осигуряват по 600 тона прясна продукция на ден за болните с коронавирус в затворения град Ухан. Властите блокираха пътищата миналата седмица с цел ограничаване на епидемията, но сега те ще бъдат отворени, за да преминат камионите за доставка.

Жителите на затворения град Ухан се презапасяват с храна, рафтовете – празни

Жителите на Ухан казват, че все още няма остър недостиг на храна, въпреки че рафтовете в магазините бързо се опразват след зареждането със стока. Безпрецедентното разрастване на грипоподобния вирус накара жителите на 11-милионния град за се втурнат към супермаркетите и да изкупят всякакви готови храни, юфка, зеленчуци. Тревогите за това колко дълго може да продължи карантината в града принуждават мнозина да се презапасяват.

Фермерите в източната провинция Шандонг, където е най-голямата база за производство на зеленчуци в страната, са помолени да осигуряват 600 тона пресни зеленчуци в Ухан всеки ден през следващите 10-15 дни. Само селцето Сънджиаджи, чиято основна реколта е от краставици, получи задачата да изпрати 60 тона в Ухан за по-малко от седем часа.

Жителите на цяло село браха цяла нощ краставици за болните си сънародници

„Получихме заповедта от нашето градско управление в 11 ч. в понеделник и веднага се свързахме с нашите земеделски производители, като ги помолихме да берат краставици цяла нощ и да ни ги доставят преди 6 часа сутринта. В крайна сметка изпратихме 70 тона, чакаме следващата поръчка“, казва служителка, цитирана от Japantimes.co.jp.

Най-голямата китайска компания в сферата на земеделието и храните „COFCO Group“, и „China Grain Reserve Corp.“ (Sinograin), засилиха доставките на ориз, месо и олио за провинция Хубей, съобщиха държавните медии в Китай. Области като Синдзян също изпращат храни.

Пекин заплаши с наказания за продажби на храни над пазарните цени

Министерството на земеделието и селските въпроси днес призова службите да се координират, за да осигурят достатъчно доставки на зеленчуци и стабилни цени. Правителството обяви, че наказва онези, които се опитват да печелят спекулативно в условията на епидемия. Във вторник супермаркет в Дженджоу в провинция Хенан бе глобен с 500 000 юана (72 000 долара) за продажба на китайско зеле на цена от 63 юана вместо обичайните 17.

Китайци напускат работа, за да превозват храни с личните си автомобили

Управителят на „Wushang Group“, най-големият местен супермаркет с близо 30 магазина в Ухан, заяви, че най-големият му проблем е липсата на персонал. Почти всички служители на компанията са напуснали, за да поемат доставките на храна за сънародниците си и по желание са започнали да използват личните си автомобили за превоз на стоки. Броят на починалите от грипоподобния коронавирус в Китай вече е 170, а властите съобщават за над 1700 нови случая на заразени. Болни има и в някои други страни като САЩ, Тайланд и Сингапур. Съобщава се и за няколко случая в Европа.

Споделете.

Коментирайте

Close