Вкуси България със SlowTours.bg

Глобиха “Олинеза премиум” с близо 1.5 млн. лв. за подвеждащата “Домашна майонеза”

0

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 1.48 млн. лв. “Олинеза премиум” ООД за използване на заблуждаващото име на продукта “Домашна майонеза”. Думата “домашна” описва индустриално произведената майонеза като “домашен продукт”, с което заблуждава потребителите за свойствата, съдържанието и технологията на производството му, реши КЗК, след като случая стигна до петчленен състав на Върховния административен съд.

Жалбата срещу името на продукта е подадена в КЗК през 2017 г. от конкурентната фирма “Консул” – Пловдив. От “Олинеза премиум” посочват, че “домашна” се отнася за отличителната рецепта и състав на продукта, а не, че е произведен в домашни условия. Така КЗК стига до извода, че използването на думата “домашна” не би могло да въведе в заблуждение потребителите. Тричленен състав на ВАС също е преценил, че наименованието на продукта не може да заблуди потребителя.

Петчленният състав на съда обаче приема, че когато един продукт е наречен “домашен”, “дори и да предполага, че не е изготвен в домашни условия, потребителят има очакване, да бъде приготвен със съставките, с които би бил приготвен в домашни условия”, още повече че на етикета на продукта е изобразено яйце, а не яйчен прах, който реално се влага от производителя.

Следователно според ВАС наименованието на продукта като “домашен” въвежда в заблуждение потребителите за съществени качества на продукта и представлява форма на нелоялна конкуренция, забранена от закона. Затова петчленният състав на ВАС връща преписката на Комисията за защита на конкуренцията за определяне на санкция. Междувременно през октомври 2018 г. “Олинеза премиум” спира производството на “домашната” майонеза и я брандира по друг начин.

Заради тази добросъвестност на производителя КЗК определя нарушението като не особено тежко и налага имуществената санкция в размер на 4% от нетните приходи от продажби на “Олинеза премиум” за 2019 г., които са 36.976 млн. лв. Така глобата е 1.48 млн. лв. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – София-област, в 14-дневен срок.

Споделете.

Коментирайте

Close