Вкуси България със SlowTours.bg

Градушки удариха страната, на места посевите са унищожени

0

Градушка с размер на бобено зърно удари на много места в страната. Най-пострадали са районите на Северна България, където на места посевите са унищожени.

Сигнали за интензивна, но дребна градушка има в областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. В Южна България валеж от градушка е паднал в областите Пловдив и Стара Загора. Стопани от Ломско съобщиха, че посевите в градините им са напълно унищожени. В Северна България има много незащитени от градушки райони.

Защитата им по авиационния способ трябваше да започне още през 2020 г., когато за целта бе обявена и спечелена обществена поръчка, финансирана с пари от земеделското министерство. Това обаче не се случи. Днес от аграрното министерство съобщиха, че пилотният проект е стартирал в 12 часа с три самолета. Противоградовата защита ще обхване незащитени с ракетен способ територии в Централна и Североизточна България,  които са над 30 млн. дка. и включват обработваема земя, трайни насаждения и смесено земеползване.
Самолетите и командният пункт за ръководене на операциите по активни въздействия са локализирани на летище Горна Оряховица. Метеоролозите предупреждават, че до обяд днес ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, а на югоизток – в районите между Стара Загора, Хасково, Елхово и Бургас, отново има условия за градушки. Затова Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ изстреля 642 противоградови ракети през последното денонощие.

Най-много градоопасни клетки са обработени от ракетните площадки в областите Монтана, Враца и Плевен. От командния пункт в село Долно Церовене, област Монтана са обработени 19 градоопасни клетки и са изстреляни 133 ракети. По нареждане на командния пункт в Долни Дъбник, област Плевен са изстреляни 126 ракети. От полигона в с. Бърдарски геран, област Враца са обработени 11 градоопасни облака, изстреляните ракети през последното денонощие са 131. Четири облачни клетки са обработили и служителите от Регионалнатите дирекции за борба с градушките в град Грамада, област Видин и са изстреляни 62 ракети.

В Южна България по нареждане на командния пункт в с. Голям чардак, област Пловдив, са изстреляни 86 ракети, с които са обработени седем облачни клетки. От полигоните в село Поповица, област Пловдив, село Старо село, област Сливен и село Петрово, област Стара Загора, през последното денонощие са изстреляни 104 противоградови ракети.

Споделете.

Коментирайте

Close