Вкуси България със SlowTours.bg

В бульоните, супите и сосовете има канцерогенна хранителна добавка

0

Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) определи за опасна хранителната добавка титаниев диоксид и подготвя пътя за забраната й в целия ЕС.

След десетилетие дебати, EFSA излезе със становище, че „не може да се установи безопасно ниво за дневен прием на хранителната добавка“ титаниев диоксид. Наричан още титанов двуокис, титаново белило, хранителен оцветител E171, адитивът се използва като бял оцветител за храна. Той няма хранителни или функционални ползи в храната. Основните категории храни, в които може да се намери E171, включват печени продукти, супи, бульони и сосове.

Употребата му е широко разпространена в стотици ежедневни продукти като паста за зъби, козметика и слънцезащитни продукти. Титаниевият диоксид се използва широко и във фармацевтичния сектор, включително опаковки, покрития на хапчета, формулировки и пигменти.

Въпроси относно безопасността на веществото циркулират от няколко години. Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира титановия диоксид като „вероятно канцерогенен за хората“. Междувременно Френската агенция за здравна сигурност (ANSES) повече от десетилетие призовава да се внимава с E171, тъй като има опасения за употребата на наночастици в човешката храна. През януари 2020 г. това доведе до забрана за E171 на френския пазар.

Въпреки това разрешението му в ЕС се запази, след като EFSA публикува научно становище през септември 2016 г., в което заключи, че няма доказателства за вредните ефекти от титаниевия диоксид. В ново становище EFSA установи, че добавката може да е генотоксична и че „не може да се установи безопасно ниво за дневен прием на хранителната добавка“. Генотоксичността се отнася до способността на химичното вещество да уврежда ДНК и генетичния материал на клетките, което може да доведе до рак.

Споделете.

Коментирайте

Close