Вкуси България със SlowTours.bg

70 000 декара посеви са унищожени от градушки през 2019 г.

0

Около 70 хил. дка са напълно пропадналите площи, засегнати от градушки от началото на годината досега. Производители, чиито площи са пострадали на 100 %, ще бъдат обезщетени, съобщи в Свищов аграрният министър Десислава Танева. Това ще стане чрез държавната помощ за компенсиране на загуби на земеделски стопани, причинени от природни бедствия или на неблагоприятни климатични условия.

Миналата седмица Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ реши бюджетът на помощта за щети от градушките да е 4 милиона лева. Вече са изплатени обработените протоколи за миналата година. „Очакваме в средата на юни да приключи градоопасният сезон и земеделските стопани ще бъдат компенсирани според правилата на тази помощ“, каза министър Танева. Заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ тя посети засегнатите от обилните валежи села Морава и Драгомирово.

Министър Танева на ударена от градушки нива с ечемик

В началото на годината кабинетът одобри Национална стратегия за развитие на градозащитата в страната, която предвижда до 90 на сто от земеделските земи да бъдат защитени от градушки. В момента те са едва една четвърт. Без противоградова защита са не малко региони у нас, сред които Добруджа и Кюстендилският край. Системата ще обхване 91,4% от всички обработваеми земи у нас, или над 30 милиона декара. Останалите 8,6% обхващат площи с ограничения от различен характер – земи в погранични райони, буферни зони и рискови територии. В момента системата против градушки покрива малко над 10 млн. дка.

Танева отчете, че през последните 2 години държавата е инвестирала близо 12 млн. лева и още 800 хил. лв. през тази година за изграждане на още два командни пункта с 50 площадки в Хасково и село Тъжа. По думите й самолетният способ за защита от градушки ще бъде възможен при изграждане на национална система на територията на цялата страна.

Споделете.

Коментирайте

Close