Интересът на британците към работа в селското стопанство рязко нарасна

0

Интересът на британците към работа в селското стопанство рязко е нараснал, съобщава BBC. В страната, в която за събиране на реколтата традиционно наемат работници от Източна Европа, местните вече искат да стават берачи на плодове.

По данни, публикувани от търсачките за работа, търсенията на свободни работни места в земеделието са се увеличили с над 6000 процента от началото на пандемията от коронавирус. 50 000 търсения за работа в селското стопанство само за седмица са направени в портала за обяви за работа Totaljobs. Работниците, временно освободени поради Covid-19, сега търсят работа в други сектори, коментира Стив Уорнам от Totaljobs. Порталът отчита, че въвеждането в търсачката на ключови фрази като “берачи на плодове” или “земеделски работник” е скочило, съответно с 338% и 107%. Като цяло компанията има 83% увеличение на заявленията за работа на позиции в селското стопанство.

Подобни тенденции отчита и порталът Indeed.co.uk, който за по-малко от две седмици регистрира увеличение с над 6 000% в търсенията на работа за бране на плодове. Междувременно Monster заяви, че броят на потребителите във Великобрлитания, които търсят работа по ключова дума “ферма” или “фермерски работник”, почти се е утроил за две седмици. Въпреки огромния интерес към работа в оранжерии и на полето, страната все още не може да удовлетвори нуждите си от селскостопански работници. “Напливът е прекрасна новина и показва невероятно отношение в тези трудни моменти, но не се заблуждавайте, все още ни трябват още много работници, за да се справим”, казва Марк Бриджман, президент на Асоциацията за земеделски бизнес в страната.

Въпреки това в момента има “огромен излишък” от работна ръка във Великобритания, като хиляди остават без нормалната си работа, а студентите също са на разположение за работа. Наскоро производителите в Обединеното кралство започнаха да набират персонал, призовавайки за модерна “земеделска армия”, която да предотврати загубата на милиони тонове плодове и зеленчуци из нивите. Земеделските производители се нуждаят от около 70 000 работници, за да покрият работните места, които обикновено се заемат от сезонни работници от Източна Европа.

Споделете.

Коментирайте

Close