Британски фермери подготвят чартъри за селскостопански работници от България

0

Британските фермери няма да успеят да приберат реколтата, ако спешно не “внесат” 90 хиляди сезонни работници от България и други страни в Източна Европа. Има реална опасност плодовете и зеленчуците да останат необрани, съобщава вестник “Гардиън”.

Някои от стопаните подготвят чартърни полети, с които да транспортират хора, но земеделските организации и агенциите за набиране на кадри казват, че в условията на сериозни трусове в селскостопанския сектор, причинени от разпространението на коронавирус, правителството трябва да се намеси и да помогне за организирането на повече полети. Около 90 000 позиции трябва да бъдат запълнени, много от тях само за няколко седмици. 35 000 са за работа със сезонни договори.

Могат ли британските работници да компенсират недостига? Малко вероятно. Опитите да бъдат наети местни хора в предишните няколко години бяха “неминуема катастрофа”, коментира Стивън Морел, директор на един от водещите доставчици- “Конкордия” (Concordia). Компанията иска да привлече около 10 000 работници – половината от ЕС, а останалите от Русия, Молдова, Украйна, Беларус, Грузия и Барбадос. Но всички държави извън ЕС са затворени, а в сряда и Украйна удължи карантината си до 23 април.

Берачи на ягоди

Берачи на ягоди. Сн. Bloomberg via Getty Images

България остава една от малкото надежди и Стивън Морел дава пример с чартър от България. Българските селскостопански работници са ключови за британското земеделие. На тях им е позволено да напускат страната с цел работа, но почти всички авиокомпании, пътуващи от България до Великобритания, включително и EasyJet, са спрели полетите си. Само преди седмица 450 български сезонни работници пристигнаха в страната с полет на Wizz Air.

Морел е изчислил, че един час полет с 229 души на борда струва около 10 000 британски лири стерлинги. Това са 45 000 евро от София до Лондон, или около 250 евро на човек. Според директора на “Конкордия” планът се обсъжда усилено от Националния съюз на земеделските производители и от Асоциацията на работниците, но призова правителството спешно да даде яснота. “Набирането на хора извън ЕС спря, остават ни само Литва, която затвори границите си, Румъния, от която нямаме полети, и България, която е нашата малка пътеводна светлина.”

Много ферми във Великобритания вече са затворили, но не толкова заради коронавируса, а защото заради Брекзит нямат работници. Още преди две години стотици британски фермери предупредиха, че ягодите им ще изгният на полето, тъй като работниците от България и Румъния си тръгват, тъй като все по-често си намират постоянна и по-добре платена работа в родината си или в други страни от ЕС, и вече не искат да пътуват до Острова само за няколко месеца тежка работа на полето.

“Това сега ще ни довърши. Няма да има плодове и зеленчуци в магазините. След броени седмици започва брането на аспержи, краставици, ягоди…А от декември насам няма кой да бере”, посочва Морел. Ник Марстън, председател на British Summer Fruits, който представлява производители на меки плодове, призна, че неговата индустрия “навлиза в безпрецедентно време”. Миналата година 98% от берачите му на плодове са пристигнали извън Обединеното кралство, най-вече от България и Румъния.

Афизе Юсеинова работа Англия

Българските сезонни работници се смятат за светлина в тунела. Сн. “Гардиън”

Ник Марстън, президент на British Summer Fruits, също казва, че бизнесът навлиза в “безпрецедентни времена”. Миналата година 98% от събирачите му на плодове са дошли извън Обединеното кралство – огромната част от тях от България и Румъния. Британските производители се свързват с компании от сектора на хотелиерството, за да наемат уволнен персонал. Браншът е един от най-тежко ударените от началото на кризата.

Секретарят по околната среда Джордж Юстис каза: “Нашите земеделски производители вършат фантастична работа, като хранят нацията през това изключително предизвикателно време. Говорих с индустрията по критично важния въпрос на сезонните работници, които обикновено идват от Европа, за да берат плодове и зеленчуци. Трябва да мобилизираме британската работна сила, за да запълним тази празнина и да се уверим, че нашите плодове и зеленчуци ще са в чиниите на хората през летните месеци. Вече се полагат блестящи усилия за набиране на персонал от индустрията и бих насърчил възможно най-много хора да се регистрират”.

Споделете.

Коментирайте

Close