Вкуси България със SlowTours.bg

Африканската чума порази втори голям свинекомплекс с 40 000 прасета

0

Една от най-големите промишлени свинеферми у нас – „Свинекомплекс Бръшлен“ АД в област Русе, е  засегната от болестта Африканска чума по свинете. Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса на болестта от Националната референтна лаборатория, както и в лаборатория в чужбина, съобщиха за Агроновините три независими един от друг източника. В свинефермата се отглеждат около 40 000 прасета.

БАБХ потвърди информацията с официален брифинг за медиите. Съмнения за АЧС има и в свинекомплекса в Голямо Враново, Русенско. В момента в Русе заседава регионален кризисен щаб и обсъжда мерки за справяне с болестта. „Свинекомплекс Бръшлен“ е създаден на 10 май 2003 г. с предмет на дейност производство на свине и племенни свине за разплод, изкупуване, отглеждане и продажба на свине от всякаква възраст и породи, търговия с меса и месни продукти в страната и в чужбина.

Преди три години свинефермата обяви, че увеличава близо осем пъти капацитета на кланицата си и може да преработва до 23.1 тона трупно месо на денонощие. В момента свинекомплексът е доставчик на месо за някои от големите месокомбинати в областта. Собственикът д-р Димитър Димитров още миналото лято предупреди, че заради Африканската чума по свинете Румъния и България ще бъдат екарисажите на Европа.

Не е ясно по какъв способ ще се евтаназират животните от „Свинекомплекс Бръшлен“, нито къде ще се загробват. „А защо животните се загробват, а не се изгарят? На каква дълбочина ги заравят? Ако вирусът оцелява дълго в почвата, както се твърди, дали няма да заложим екологична бомба? И дали няма заразата да премине в подпочвените води? В района на река Дунав, където са свинекомплексите, подпочвените води са много близо до повърхността на земята“, коментира за Агроновините русенският депутат и член на парламентарната Комисия по земеделие Георги Стоилов.

„Крайно време е властите да обяснят на хората къде са наличните инсинератори и защо животните не може да се изгарят в тях. Защо само се подписват още анекси за още пари с фирмите? А какво става с екарисажите? Екарисажа в Шумен няколко пъти го отваряха и затваряха, в момента е затворен. От един месец стопаните му са подали заявление, че са спазили предписанията и искат да се свика комисия за оглед, но това не е направено, въпреки че срокът е 14 дни. Имам информация от представители на администрацията, че умишлено се бавят документите, за да се ползват услугите на инсинераторите. Екарисажът във Варна не работи с трупове на животни, а само с остатъци и части от тях“, допълни Стоилов.

По думите на прокуриста на „Бони холдинг“АД Цветан Илиев загробването няма алтернатива, тъй като инсинераторите у нас нямат капацитет за толкова много евтаназирани прасета. „Един инсинератор преко сили може да обработи 10 тона на ден, ще се горят 10 години“, коментира Илиев. Бизнесът все още не е наясно какви компенсации ще получи за масовата евтаназия на прасета заради Африканската чума, допълни Цветан Илиев.

Министърът на земеделието Десислава Танева вече е поискала помощ от Европейската комисия. Според евродепутата и член на Комисията по земеделие към Европарламента Асим Адемов компенсациите трябва да се изплатят от националния бюджет, а след това държавата да получи европейско финансиране. Пред БНР Адемов заяви, че ЕК ще одобри поисканата помощ, „защото размерът на заразата е доста голям“, но „въпросът е дали ще получим сумата, която сме искали, или не, защото обикновено понякога не дават цялата сума“. Миналата година ЕК компенсира България за мерките срещу чумата по овцете и козите, а само преди няколко дни в рамките на пазарната организация на Общата селскостопанска политика ЕС отпусна на Италия 32 милиона евро за справяне с щетите от птичия грип.

„Свинекомплекс Бръшлен“ АД е вторият индустриален свиневъден обект у нас с доказана Африканска чума по свинете. На 20 юли властите съобщиха, че болестта е влязла в свинекомплекса в русенското село Николово, където се отглеждат 17 000 животни. Евтаназирането им става на място с въглероден диоксид на пяна и сух лед и продължава вече няколко дни. На територията на Русенска област е най-голямата концентрация на свинекомплекси за индустриално отглеждане на прасета за вътрешния и европейския пазар. Обектите са в селата Николово, Бръшлен, Голямо Враново, Караманово, Бяла и Юделник.

Заради огнища на Африканската чума в частни стопанства в общините Гулянци, Левски и Белене областният управител на Плевенска област Мирослав Петров обяви бедствено положение. Той разпореди органите на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Плевен да организират и координират евтаназията на животните в засегнатите зони, Областната дирекция на МВР да организира охраната по пътищата на входовете и изходите пътищата на селища с регистрирани огнища, а пожарната и кметовете да помагат. Петров нареди при нужда да бъдат използвани военни части и техника на Министерството на отбраната.

Бедствено положение обяви и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. „Обстановката се усложнява, регионът е в окото на бурята, около нас вече има огнища в Русенско, Търговищко и Силистренско, това е достатъчно тревожен сигнал, за да вземем спешни мерки“, коментира Гюнай Хюсмен. Остава бедственото положение и в област Русе.

Споделете.

Коментирайте

Close