Искат единен европейски стандарт за биохраните

0

Потребителите искат общ европейски стандарт за биохраните

Да се въведе общ европейски стандарт за биохраните искат 86% от гражданите на ЕС, става ясно от доклада за общественото допитване относно бъдещото развитие на биологичното производство. Днес документът беше публикуван от Европейската комисия.

Онлайн консултациите, които се проведоха през първата половина на 2013 г., привлякоха голям интерес с близо 45 000 отговора. В доклада се подчертава, че доверието на потребителите към биохраните и органичните продукти расте (71%), че те ги купуват основно от загриженост за околната среда (83%), а 81% заявяват, че ги избират, тъй като те са свободни от ГМО и пестицидни остатъци.

78% от анкетираните посочват, че са готови да плащат повече за биохрани и органични продукти.  74 на сто от участниците в онлайн консултациите твърдят, че искат да се въведат хармонизирани правила на ниво ЕС за производството на такива продукти. Повече от половината анкетирани смятат, че трябва да се подобри европейската система за контрол на биологичните продукти.

Резултатите от консултациите ще се вземат предвид при прегледа на политическата и правната рамка за биологично земеделие в Европа. Предстои изготвянето на обща стратегия, която ще бъде представена в началото на 2014 г.

Споделете.

Коментирайте

Close