Вкуси България със SlowTours.bg

IT специалист отгледа и подарява 50 т картофи на хора в нужда

0

Собственик на българска хостинг компания произведе с колегите си и сега подарява 50 тона картофи на хора в нужда и социални домове. „Времето беше благосклонно и реколтата ни е много добра. Имаме излишък от над 50 тона картофи и ще се радваме да го споделим с вас“, написа в социалната мрежа Димитър Димитров, управител на „ICDSoft“.

IT специалистът има земеделско стопанство в кюстендилското село Еремия. То е създадено, за да произвежда чиста и натурална храна за 60-те служители в хостинг фирмата му и техните семейства. През 2020 г. обаче реколтата от картофи се оказва много добра и далеч над очакваното. Затова Димитров и колегите му решават да раздадат половината от нея на нуждаещи се хора и социални домове.

Винаги съм бил притеснен от политиката на държавата България по отношение на толкова важен за националната ни сигурност сектор като селското стопанство. Сегашната система не се интересува от крайния резултат, а от засетите площи. И има всякакви безумни програми. Млад земеделец получава едни пет хиляди евро, за да засади три декара с тикви, като тези тикви изобщо не се събират.

А после тиквите на пазара, а и не само те, ни излизат скъпо и прескъпо. В резултат на такива безумия ние зависим от вноса на плодове и зеленчуци. Аз не одобрявам системата на дотации и „икономиката на системи“ въобще. По същата причина не получавам никакви дотации както по отношение на земеделието, така и относно европрограми, насочени към ИТ фирмата ми. Нито стотинка. И не съм фалирал.

Вече са доставени един тон картофи на възрастни хора в района на село Еремия. В петък камионът на „ICDSoft“ е транспортирал четири тона и на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Кюстендил. „Предстои да им доставим още шест тона картофи. Разположили сме няколко тона на пътя пред обекта ни и имаме готовност да изкараме още при нужда. А на полето ни чакат още около сто тона неприбрани картофи“, посочва Димитър Димитров.

Картофи Еремия Димитър Димитров

Камионът на хостинг компанията с част от произведените картофи. Снимки: Личен архив на Димитър Димитров

Въпреки че тази година природата е благосклонна и добивът на картофи е рекордно висок, цените на пазара са силно завишени, допълва той. През август става неволен свидетел как възрастна жена си купува точно три картофа на цена от един лев на пазар „Иван Вазов“ в София. Тогава цената на картофите на този пазар варира между 1,60 и 2,00 лева. Димитров решава, че два лева за килограм е изключително несправедлива цена и решава да наеме сергия на този пазар.

„Оттогава на сергия номер 13 можете да намерите картофи на справедлива цена, а нашите продавачи са инструктирани да „мамят“ възрастните купувачи с теглото на стоката – слагат още картофи след като издадат касов бон“, разказва Димитров. Неговите картофи на пазара се търгуват по 50 стотинки за килограм.

Споделете.

Коментирайте

Close