Италия обяви три огнища на птичи грип (ВИДЕО)

0

Италия потвърди огнища на птичи грип в три области

Италия обяви три огнища на птичи грип в областите Остелато, провинция Ферара, Мордано, провинция Болоня, и Портомаджоре, в региона Емилия-Романя. Две от фермите, в които има над 700 000 кокошки носачки, са за производство на яйца, а третата е за отглеждане на пуйки. Италианските власти докладваха взетите мерки за опазване здравето на хората, които бяха потвърдени на извънредното заседание на Постоянния комитет за хранителната верига и здравето на животните към Европейската комисия в Брюксел.

Първите случаи на заразени с птичи грип животни бяха докладвани в североизточната област Емилия-Романя преди седмица. Тогава стана ясно, че с цел ограничаване на заразата трябва да бъдат унищожени над половин милион кокошки. Сега числото на птиците в риск е много по-голямо.

Италия убива заразените птици и създава зона за контрол около засегнатите райони. В тези зони има строги ограничения за движението на домашни птици и продукти от птичи произход. Извършват се и непрекъснати ветеринарни проверки.

Италианските санитарни власти са отцепили и допълнителна ограничена зона, която обхваща източната част на Емилия-Романя, както и югоизточната част на Венето. Там мерките за наблюдение за птичи грип обхващат ферми с кокошки носачки , домашни птици и пуйки . Пълен списък на общините , попадащи в зоните, е представен в приложението към решението на Комисията по хранителната верига и здравето на животните към ЕК.

Засилени мерки за наблюдение и сигурност са предприети за целия сектор на домашните птици в Италия.

Споделете.

Коментирайте

Close