Вкуси България със SlowTours.bg

ИТН номинира Пламен Абровски за министър на земеделието, храните и горите

0

Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” (ИТН) ще вземе мандата за съставяне на правителство и е готова с кабинет от експерти с конкретни приоритети и срок за изпълнение, заяви лидерът на партията Слави Трифонов в изявление, излъчено във Facebook.

“Поемаме самостоятелна отговорност да съставим правителство”, заяви Трифонов, изтъквайки, че не иска да се коалира с партиите на статуквото – БСП, ГЕРБ и ДПС. Предложението за премиер е Николай Василев, който беше министър в няколко министерства в кабинета на Симеон Сакскобурготски.

ИТН номинира за министър на земеделието 43-годишния Пламен Абровски – юрист, магистър по “Право”, с над 17 години юридически опит. Специализирал е в прилагането на земеделско право и на европейското законодателство, свързано с реализирането на Общата селскостопанска политика на ЕС. В периода 2010-2015 г. е представител на аграрното министерство в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел с ресор Обща селскостопанска политика, държавни помощи и гори. Има експертни знания, засягащи европейските процедури и политики. Говори три езика.

Икономистът Мария Бойчинова ще заеме поста министър на финансите, Любомир Дацов e кандидат за министър на икономиката, а Красимир Ненов, изпълнителен директор на “КонтурГлобул” в България, ще поеме министерството на енергетиката. Номинацията за министър на вътрешните работи и вицепремиер е Николай Радулов, а за министър на правосъдието – Петър Илиев, който е преподавател по Конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски”. Ради Найденов е кандидатът за министър на външните работи и вицепремиер. Той е дипломат от кариерата и служебен министър в кабинета на Огнян Герджиков.

Министър на отбраната ще бъде Теодора Генчовска, която е началник на отдел “НАТО и ЕС” в Министерството на отбраната.
Велислава Петрова, която е имунолог и представител на страната ни в Глобалния фонд по ваксините, е номинирана за министър на здравеопазването. Михаела Лашова е предложена за поста министър на регионалното развитие, за министър на транспорта е предложен Христо Алексиев, който беше министър в служебното правителство на Огнян Герджиков. Номинацията за министър на туризма е Ивайло Кожухаров.

Юристът Лилия Иванова ще поеме социалното министерство, а музикалният продуцент Станислава Армутлиева е кандидат за министър на културата. Юрист е и издигнатият за министър на спорта Радостин Василев. В кабинета на ИТН ще има министър без портфейл по ромските въпроси д-р Антония Василева, която е анестезиолог. Наталия Митева е предложена за министър на образованието. Всички кандидати за бъдещия кабинет са завършили в престижни световни университети, говорят по няколко чужди езика и са експерти в областта си, заяви Слави Трифонов.

Споделете.

Коментирайте

Close