Вкуси България със SlowTours.bg

Българското свиневъдство може да се възстанови до края на 2022 г.

0

Българското свиневъдство може да се възстанови до края на 2022 г. Вече започна репопулацията на засегнатите ферми, посочва нов доклад „Бъдещето на свиневъдството в България“ за възможностите за инвестиции в дунавската държава. Той е изготвен от Бюрото за земеделие на Холандия за България и Румъния, Банка ДСК и водещият производител на свине Agrotime.

Свиневъдството се развива бързо в България през последните десет години. От 2010 г. секторът е нараснал с 8%, постигайки висока степен на концентрация и вертикална интеграция. Увеличава се степента на самодостатъчност, подкрепена от силно вътрешно търсене и държавна подкрепа. Тези възможности доведоха до чуждестранни инвестиции в големи развъдни ферми. През 2019 г. Африканската чума по свинете (АЧС) удари силно България и 24% от животните бяха избити, но в момента българската свиневъдна индустрия се бори да се възстанови, припомня докладът.

Новият доклад ясно описва пазарните и индустриалните тенденции, въздействието на АЧС и COVID-19 върху вътрешния пазар и пазарните дялове на местните производители. В него са изброени ключовите играчи във всяка част от веригата на доставки, както и официални финансови данни и KPI, както и обширни сравнения с водещи производители в ЕС. Заявка за безплатно копие на доклада „Бъдещето на свиневъдството в България“ може да изпратите на имейл [email protected] .

Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) отчита драстично намаление в производството на свинско месо – 20%, в сравнение с 2019 г., което отразява неблагоприятните последици от разпространението на АЧС. В същото време увеличеният брой на свинете – 592 097 през 2020 г. (+20,4%) показва частично възстановяване на поголовието, което все още е под нивото на 2018 г. – 654 554 бр. Произведеното свинско месо в кланиците през първите три месеца на настоящата година възлиза на 15,5 хил. т.

През май цените на едро на свинското месо се задържаха стабилни спрямо предходния месец, като ценовото равнище остава с 14% под нивото за същия период на 2020 г. Цените в ЕС продължават да се покачват, движени от силния износ, който нараства с 24% на годишна база. Увеличението, както на европейските, така и на световните цени, ще се отрази и върху българските, които се очаква да достигнат 3,55-3,70 лв./кг кланично тегло – близо до равнищата от 2020 г. и до средните за последните три години.

Споделете.

Коментирайте

Close