Вкуси България със SlowTours.bg

Изгаряме 4 000 тона силно отровни стари пестициди с помощ от Швейцария

0

Швейцария помага с 20 милиона франка (36,3 милиона лева) на България за изгарянето и обезвреждането на над 4000 тона негодни за употреба пестидици. Те се съхраняват в 215 склада в страната, а някои от тях са силно отровни и забранени за употреба.

Ролан Питон

Ролан Питон, ръководител на проекта от швейцарска страна. Сн. SRF

Швейцарската телевизия SRF показва в репортаж как работници, облечени в специални защитни дрехи, пълнят пестицидите в платсмасови бидони и ги подготвят за транспортиране към Швейцария. “Това е стар проблем на страната ни”, казва ръководителят на проекта от българска страна Георги Марков, цитиран от DW.

Срокът за ползването на пестицидите е изтекъл отдавна, тъй като повечето са произведени преди 1990 година, посочва той. “Много от хранилищата са в лошо състояние, съществува риск след време отровите да проникнат в почвата или във водата, а това е опасно за хората и за околната среда.

Затова решихме заедно с България да потърсим решение за този проблем и да унищожим пестицидите в съответствие с най-високите международни стандарти”, допълва ръководитeлят на проекта от швейцарска страна Ролан Питон.

Швейцария поема 85% от разходите за реализация на проекта, останалите 15% покрива България. Опакованите пестициди ще бъдат изгорени в специална инсталация на швейцарска територия. Наета е външна холандска фирма, която в България контролира всяка стъпка от процеса и не допуска никакви отклонения от правилата.

Споделете.

Коментирайте

Close