Вкуси България със SlowTours.bg

Над 480 тона фалшиви и нелегални пестициди са конфискувани в Европа

0

Над 480 тона фалшиви и нелегални пестициди са конфискувани в Европа през последните две години. Препаратите са намерени при операциите SILVER AX II (2017 г.) и SILVER AX III (2018 г.), координирани от Европол с подкрепата на Европейската служба за борба с измамите (OLAF).

Тази година в продължение на 20 дни представители на полицейските, митническите и фитосанитарните власти от 27 държави, сред които и България, са проверявали важни морски пристанища, летища и сухопътни граници, фабрики за производство и цехове за преопаковане на пестициди.

Нелегални пестициди

Нелегални пестициди бяха намерени и в Италия Сн. Европол

Особено внимателно са били оглеждани пратки с пестициди, идващи от трети страни, предимно Китай, които са били декларирани като транзитни в ЕС, или обявени за износ от ЕС в страни като Турция, Молдова, Русия, Украйна.

През 2017 г. откритите количества фалшиви или нелегални пестициди са били 122 тона, а тази година са намерени 360 тона. Само количествата, задържани през тази година, са предназначени за обработката на 48 000 квадратни километра.

Фалшивите и незаконни пестициди имат почти 14% дял от пазара в ЕС

“Рекордният обем на опасните вещества, иззети през тази година, е важна стъпка в ограничаването на потока от потенциално смъртоносни продукти на пазара на ЕС”, коментира Уил ван Гемърт, зам.-изпълнителен директор на Европол. “Фалшивите и незаконни пестициди имат почти 14% дял от пазара в ЕС.

Това не е проблем само за компаниите, чиито продукти са фалшифицирани, но тези препарати представляват риск за здравето и околната среда, тъй като те не подлежат на тестове за безопасност или регулиране, както разрешените пестициди”, Греъм Тейлър, директор по обществени въпроси за Европейската асоциация за защита на културите (ECPA).

Момчил Неков

Момчил Неков, член на ЕП

За 2016 и 2017 г. и в България се наблюдава ръст на нарушенията и заловени нелегални пестициди. “Нелегалният внос на пестициди трябва да спре, защото от това страдат българското земеделие и пчеларство, но и общественото здраве.

На митниците и на КПП-та трябва да се засили контролът и да спре този нелегален внос, защото той носи рискове за здравето и на българина”, коментира евродепутатът Момчил Неков – единственият българин в специалната комисия, която Европейският парламент създаде, за да разгледа процедурата на ЕС за употребата на пестициди.

В България има ръст на заловените нелегални пестициди

Решението на ЕП за създаването на работния орган е в отговор на изразените опасения за риска от хербицидната субстанция глифозат. Лицензът за неговото разпространение в ЕС беше подновен от държавите членки за петгодишен период през ноември 2017 г. Специалната комисия имаше задача да оцени процедурата за даването на разрешения за употреба на пестициди в ЕС, както и потенциалните пропуски в начина, по който е направена научната оценка на въздействието на тези вещества и одобрението за тяхната употреба.

Евродепутатите от комисията смятат, че специално внимание трябва да се обръща на ефекта върху здравето на хората и животните при процедури по одобрение на пестициди. “Идеята е да се сведат до минимум дерогациите, примерно за забрана употребата на неоникотиноидни пестициди и да се върви към развойна дейност на други активни вещества, които не вредят на пчелите.

Трябва да се намери баланс между растителната защита, от една страна, и пчеларския сектор, от друга”, коментира Неков. Членовете на комисията решиха да не се използват препарати за растителна защита на места, където има много хора – градове, централни градски части, паркове и др.

Докладът по процедурата на Съюза за разрешаване на пестициди беше приет вчера следобед от специализираната комисия към ЕП с 23 гласа “за”, 5 “против” и 1 “въздържал се”. Очаква се в началото на следващата година да бъде гласуван и приет и в пленарна зала.

Споделете.

Коментирайте

Close