Вкуси България със SlowTours.bg

Българското кисело мляко и бялото саламурено сирене – скоро със защита в ЕС

0

Българското кисело мляко и бялото саламурено сирене са на път да получат защита в целия Европейски съюз, след като производители подадоха заявления за регистрация на двата продукта като защитени наименования за произход (ЗНП) в Министерството на земеделието, храните и горите.

Инициативата за европейска защита е подета от сдружение „Български традиционни млечни продукти“

Инициативата за кандидатстване за регистрация в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания е подета от сдружение „Български традиционни млечни продукти“, съобщиха за Агроновините от МЗХГ. Сдружението е учредено тази пролет от седем собственици на мандри – Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, Наташа Присадашка, Владимир Жеков, Миглена Грънчарова, Иван Марков, Димо Денчев и Димитър Маджаров.

Българското кисело мляко ни прослави по света

От „Български традиционни млечни продукти“ вече са депозирали в МЗХГ две заявления за регистрация на ЗНП „Българско кисело мляко“ и на ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“, които са в процес на обработка на национално ниво. Предстои сдружението да подаде в МЗХГ заявление за регистрация на защитено наименование за произход „Български кашкавал“.

„В момента се работи съвместно с производителите по обработката на подадените заявления, направена е и обща консултация с експерти от Европейската комисия.

След завършване на документалната проверка ще се провери на място при членовете на групата производители как се спазва спецификацията, предстои и публикация на заявленията, за да се предостави право на възражение от заинтересовани страни на национално ниво. След успешното преминаване на тези стъпки, заявленията ще бъдат изпратени за разглеждане в Европейската комисия“, обясниха процедурата от земеделското министерство.

Документите за защита на българското кисело мляко и бялото саламурено сирене се обработват на национално ниво

Когато кандидатурата на тези български продукти получи одобрението на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия, спецификацията им ще бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС и ако няма възражения, ЗНП „Българско кисело мляко“ и ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ ще бъдат вписани в Европейския регистър.

Бяло саламурено сирене се прави по нашите ширини от хилядолетия

България има интерес това да стане час по-скоро, тъй като дванадесет години след членството си в Европейския съюз страната ни все още не е защитила от имитации тези свои традиционни продукти. На практика всяка една чуждестранна компания може да ги произвежда, без да влага българска суровина или да използва българската технология. До влизането ни в ЕС тези и други продукти са били защитени по Лисабонската спогодба. Преди 7 г. обаче е приет европейски регламент, който ни задължава да ги защитим по европейските схеми за качество.

Защитено наименование за произход може да получи краен продукт, за който всички процеси на производство, преработка и пакетиране се осъществяват в един географски регион. При една успешна регистрация се получава защита на интелектуална собственост, т. е. защита от злоупотреба с името, това е и най-голямата полза от регистрация от административна гледна точка. Това вече беше направено за европейската защита на Странджански манов мед, Българско розово масло, Горнооряховски суджук, на Филе “Елена”, Луканка “Панагюрска”, “Кайсерован врат Тракия”, Роле “Трапезица” и Пастърма говежда.

Страната ни продължава да поддържа българското кисело мляко и бялото саламурено сирене по Лисабонската спогодба

Страната ни продължава да поддържа българското кисело мляко и бялото саламурено сирене по Лисабонската спогодба, което нарушава европейския регламент. В момента въпросът у нас е уреден юридически чрез Патентно ведомство под шапката на Министерството на икономиката – то държи правата и събира такси от производителите, за да защитава продуктите им, но прави това в нарушение на европейското законодателство.

Димитър Зоров

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите

След падане на защитите по Лисабонската спогодба за закрила на наименованията за произход България не е предприела никакви стъпки, за да предпази традиционните си продукти от имитации.

Едва преди близо година започна събирането на исторически и технологични доказателства, за да поискаме защита по европейските схеми за качество, съобщи за Агроновините Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и съпредседател на Националния съюз на говедовъдите.

Какво може да се направи за българското кисело мляко и бялото саламурено сирене оттук нататък?

„На 2 февруари 2017 година Европейската комисия информира българската страна, че е недопустимо да се поддържат паралелни регистри за продукти с географски означения. Повод за това е закрилата на продукти като българско кисело мляко, българско бяло саламурено сирене, кашкавал и други, които са защитени в рамките на Лисабонската спогодба, но не са защитени по силата на съответния европейски регламент от 2012 г.

Георги Събев

Георги Събев, съветник в Европейския парламент

По тази причина Еврокомисията може всеки момент да започне наказателна процедура срещу България и да наложи глоби“, коментира за Агроновините Георги Събев, съветник по земеделие в Европейския парламент.

Най-разумният вариант, според него, е тези продукти да бъдат защитени в ЕС по най-бързия начин със съдействието и подкрепата на МЗХГ и Министерството на икономиката.

„В процеса на изготвяне на пълната документация активно подпомагаме производителите с консултации, препоръки и предложения“, увериха от аграрното министерство. Целта е българското кисело мляко и бялото саламурено сирене да влязат в международните търговски споразумения за географски означения, както е с Китай.

Споделете.

Коментирайте

Close