Измират овце на Ана в Болярово, БАБХ сигурни: чума е!

1

11 овце на фермерката Ана Петрова в Болярово, обл. Ямбол са умрели, според нея от преяждане, а според БАБХ от чума по дребните преживни животни. Българската агенция по безопасност на храните иска помощ от прокуратурата и правосъдното министерство, за да влезе във фермата на Ана и да евтаназира стадото й, а нейни поддръжници от цялата страна отново се подготвят да дойдат на място в подкрепа на фермерската фамилия. Стопанката и съмишлениците й са категорични, че животните са скъсали телта на загражденията, преяли са с фураж и това е довело до смъртта им, а не болестта чума.

През юли и август, когато властите масово евтаназират овце и кози в Странджа с твърдението, че са болни от чума, Ана Петрова не допуска представители на БАБХ и ветеринари в стопанството си. На 18 юли при опит да й връчат протокол за открита във фермата чума, тя настоява да й съобщят номерата на ушните марки на болните животни, за да ги изведе. Това не се случва и Ана отказва достъп до своя обект. До септември не е умряло нито едно животно от стадото й.

Призовки Ана Петрова овце чума

Призовките за разпити на Ана Петрова и поддръжниците й

Преди две седмици Петрова и поддръжниците й Тодор Атанасов и Християна Петкова от Търговище получават призовки да се явят на 7 септември за обяснения в полицейското управление в Елхово. Пет дни след датата на разпитите Ана Петрова подава два сигнала – в Областната дирекция по безопасност на храните – Ямбол и на телефон 112, че в стадото й са умрели животни от преяждане. От БАБХ са убедени, че става дума за чума и искат от главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Цецка Цачева съдействие за евтаназирането на овцете на фермерката в Болярово.

“Вече втори месец собствениците (…) и техни съмишленици не допускат специалистите на територията на стопанството, като по този начин ги възпрепятстват да ликвидират огнището на заразата и да спрат разпространението на инфекцията. Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция”, посочва в писмото си д-р Илиев.

По-рано с негова заповед фермата в Болярово е обявена за огнище на чума по дребните преживни животни. В 11 часа днес бе свикано спешно заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол.

В решаването на казуса се намеси и зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов, който днес призова ветеринарните власти да установят причината за смъртта на животните в стопанството на Ана Петрова. Заради досегашния й отказ да допусне ветеринари във фермата си, обслужващият лекар на Петрова, д-р Мартин Божков е уведомил, че не желае да я обслужва.

“Ние сме длъжни да й осигурим ветеринарномедицинска помощ. БАБХ е назначила лекари от София и други общини, които да направят инвентаризация и клинични прегледи на животните в обекта. Призовавам госпожа Петрова да допусне нашите органи да отидат да изяснят за какво става дума във фермата”, каза още зам.-министър Иванов. Той призова да се установи причината за смъртността в стопанството, защото “тя би могла да бъде вследствие от всичко, може да е зооноза и да е опасна за хората”.

Ана Петрова не е допуснала ветеринар да вземе кръвни проби от болните животни, а само да им направи аутопсия. “Мога да кажа, че в момента стадото е здраво”, коментира пред Радио 999 д-р Величко Петков, след като прави клиничен преглед на животните в стопанството. “Сега аутопсирахме една от умрелите овце. На пръв поглед има прехранване с фураж, допустимо е. Но със сигурност ще кажем след като излязат резултатите”, допълва ветеринарният специалист.

Споделете.

1 коментар

  1. Преял on

    С тая стопанка от снимката, не от преяждане а от любене може да умре човек!!!

Коментирайте

Close